KENYA SAFARI – MASAI MARA

Har du ikke lest om del 1 av bryllupsreisen (Kilimanjaro)? Klikk her for å komme til innlegget eller klikk deg inn på vår YouTube-kanal og få med deg vår opplevelse av turen opp og ned Mount Kilimanjaro!

Dag 1: Fly til Nairobi og vann-safari på Lake Naivasha

Allerede dagen etter vi kom ned fra Kilimanjaro, ble vi hentet grytidlig på morgenen (midt på natta) for å fly til Nairobi. Da vi skulle sjekke inn på Kilimanjaro flyplass, fikk vi vite at Topp Afrika kun hadde booket ett kolli bagasje til hver – enda vi ankom med to kolli hver. Dette var åpenbart en feil, siden alle andre flyreiser var booket med 2 kolli bagasje hver. Etter mye om og men, måtte vi betale for to ekstra kolli som overvekt per kilo. Dette skulle de ha betalt i Amerikanske Dollar, men de tok ikke kort. Minibanken, som var plassert på utsiden av terminalbygget, hadde kun Tanzanianske chillings. I tillegg hadde de en maksgrense for uttak som gjorde at vi måtte ta ut i flere omganger og da også betale gebyr for hver gang. Så fikk vi vekslet til dollar i exchange-luken og betalte et gebyr der også selvfølgelig. Før vi til slutt måtte inn og igjennom sikkerhetskontrollen på nytt og betale for bagasjen. Det var bare flaks at vi var såpass tidlig ute, ellers hadde vi ikke rukket flyet – vi kom fram til gaten 3 minutter før de begynte boardingen! Ustabilt nett og lite utviklede systemer i Tanzania var også årsaken til at vi ønsket å være ekstra tidlig ute. Vi fløy et lite propellfly fra Precision Air med flatt dekk på det ene hjulet og gaffateip rundt propellbladene. Det var ikke plass i hattehyllene til håndbagasjen, så de aller fleste hadde sekker og bagger på fanget. Det er vel første gang vi begge har vært genuint nervøse for å fly. Først da vi hadde landet i Nairobi etter en times tid, kunne vi igjen puste lettet ut. So far – still alive!

Innen vi fikk lov til å boarde flyet hadde natten blitt til skumring. Førsteinntrykket av flyet var greit, men dess nærmere vi kom, dess mer sketchy så det ut til å være.
Etter en time i lufta (heldigvis) gikk vi inn for landing i utkanten av Nairobi.

Vel framme på flyplassen i Nairobi, blir vi møtt av ei dame fra Topp Afrika som guidet oss gjennom flyplassen, og viste oss hvor vi skulle levere visum osv. Det sparte oss nok for mye tid og klundring. Da vi kom ut av terminalen ble vi møtt av ei ny dame, også fra Topp Afrika, med en DIGER bukett med røde roser! Hun tok oss med til bilen som ventet på oss. Det var en typisk grønn safari-Jeep som ventet på oss med sjåfør og safariguide Steve, som skulle være med oss hele uka i Kenya. Topp Afrika hadde i tillegg forberedt en kjempestor fruktkurv med vin til oss, safari-hatter og vannflasker med Topp Afrika logo, samt en stor pose med masse snacks. Litt ekstra fikk vi nok siden vi var på bryllupsreise. Snakk om eksepsjonell service!! Den dårlige starten på dagen på flyplassen i Kilimanjaro hadde blitt snudd til et utmerket førsteinntrykk av den Kenyanske gjestfriheten.

Vi forventet ikke å få noe ved ankomst til Kenya, men for en flott overraskelse!

Steve kjørte oss til Lake Naivasha gjennom The Rift Valley – som er en enorm sprekk i jordskorpa som strekker seg fra Libanon i nord til Mosambik i sør. Den er så diger at man ofte ikke innser at man er nede i dalen selv når man er midt i den. Da vi kom fram til Lake Naivasha ble vi møtt av en annen safariguide som skulle ta oss og Steve med ut i båt på vann-safari. Vi var ikke helt forberedt på at vi skulle rett ut på safari uten å ha fått sjekket inn på hotellet eller skiftet først. Kameraet lå pakket ned i kofferten som var stablet bak i bilen. Vi fikk omtrent 5 min til å klæsje litt solkrem i ansiktet og ta frem GoPro kameraet før det bar ut i båten. “Sjøen” er egentlig bare en oversvømt savanne som har vært oversvømt de siste 40 årene. Vannstanden er nokså lav og man kan se trestammer stikke opp av vannet. Det yret av dyreliv og vi fikk se mange forskjellige fuglearter og flodhester. Vi var veldig trøtte etter den korte hvilken vi fikk på lodgen i Tanzania etter Kilimanjaro-ekspedisjonen, men det var veldig deilig med litt vind i ansiktet mens vannet sprutet litt opp på oss i båten. Båten stoppet ved Crescent Island, hvor vi fikk lov til å gå rundt på egenhånd på en såkalt «vandre-safari» blant ville dyr. Det var deilig å få noen minutter for oss selv og fikk se flere typer antiloper, apekatter og strutser. På veien møtte vi også en sikkerhetsvakt som ivrig fortalte oss om giftige bær og hvilken bæsj som kom fra hvilket dyr. Flodhestene så vi på litt avstand, men hyenene og pythonslangene holdt seg heldigvis borte denne dagen. Guiden fortalte oss at den største slangen på øya hadde spist en antilope tidligere på dagen, og var ikke farlig for oss de neste par dagene.

Steve er en utmerket sjåfør som vet hva han driver med. Selv med mye ymse kjøring på veiene (av andre sjåfører) følte vi oss alltid trygge med Steve.
Vi fikk tidlig ganske god utsikt utover Great Rift Valley. Her nede ligger også deler av Masai Mara, hvor vi skulle på safari senere i uken. Litt stusselig autovern til tider.
I likhet med i Tanzania er de også i Kenya glade i å slenge på litt tilfeldig reklame både på kjøretøy og butikker. De solgte for øvrig ikke Cola her inne. 😂
Bavianer går ofte langs hovedveiene i håp om at sjåførene skal kaste ut noe mat til de.
Det var mye folk ved alle tettstedene vi passerte.
Dette var et av de bedre kunstverkene vi så på bilene. De fleste så ut som russebiler.
Standarden i Kenya er bedre enn i Tanzania, men fortsatt er det lite samarbeid. De aller fleste familiene har hver sin egen bedrift som fort kan tilby akkurat det samme som naboen gjør.
Etter noen timer på veien var vi endelig framme ved Lake Naivasha. Vi var trøtte, men husket heldigvis solkrem. Varmen her var intens for oss nordmenn.
Deilig å komme seg ut på sjøen.
Bilen venter på oss blant sebraer og giraffer mens vi er ute på sjøen. Her ute er det ikke inngjerdet, så guidene må være på vakt for å passe på oss som ikke vet helt hva vi skal se etter.
Steve var også med som passasjer på båten. Han er genuint opptatt av dyrene, og tok nesten like mange bilder som oss.
Det var et rikt fugleliv ved sjøen.
Ørnen speider utover. Disse er fantastisk flinke jegere.
Noen av fuglene kom ganske tett på båten. Det var kjempegøy å være så nærme dyrene.
Det var mange flodhest-familier ved sjøen. De elsker å sløve i vannkanten og varme seg i sola på dagtid, også er de mer aktive om natta.
Hit, men ikke nærmere. Guiden sa at denne moren er veldig beskyttende ovenfor babyen, og har flere ganger satt stor fart ut i vannet for å jage bort båtene.
Vi døpte disse Olsenbanden.
Da vi gikk i land på Crescent Island (nederst til venstre på oversiktsbildet) fikk vi velge om vi ville gå selv, eller om vi ville ha med en guide rundt øya. Vi tok et bilde av oversiktskartet og satset på at vi fant fram på egenhånd.
Allerede etter hundre meter kom vi til porten ut til resten av øya. Her ble vi møtt av strutser. Disse er vant til folk, og «stort sett» vennlige mot mennesker.
Flotte dyr!
Please vær i godt humør! Vi klarer ikke å løpe fra denne.
Denne familien trives ute på øya. Hit kommer det sjelden løver (en flokk har svømt ut hit et par ganger i året), og hyenene jakter ikke aktivt på disse. Slangene tar derimot noen aper i løpet av året.
Disse så vi etter hvert flere av senere i ferien, men vi har ikke mange bilder av de. Flotte å se på.
Dyrene på øya er ville dyr som kan komme og gå som de selv føler for. Allikevel velger de fleste dyrene her ute å leve livet på den lille øya. Disse er vant til å se mennesker, men følger allikevel godt med på hver eneste bevegelse vi gjør.
Denne krabaten hadde funnet seg litt frukt og bær som den koste seg med.
Vi elsker apekatter langt mer enn de ser ut til å like oss. 😆
Vi ble litt skeptiske da vi kom hit. Vi hadde fått beskjed om å holde oss på stiene for å ikke komme for nær dyr som evt. ligger i gresset. Disse lot oss heldigvis passere uten noe videre styr.
De fulgte godt med da vi passerte ja.
Her fikk vi følge av en særdeles engasjert parkvokter. Han fulgte oss på resten av runden, og fortalte oss om alle dyrene. Det var visst ekstra interessant å kjenne på bæsjen til de forskjellige dyrene, da dette kan gi oss mye informasjon om sykdom osv.
Wildebeest (gnu) er så stygge at de nesten er pene… Men mest stygge. 🤣
Det var litt av en opplevelse å gå rundt med de ville dyrene i slikt flott landskap.
Guiden forklarer engasjert om de forskjellige dyrene.

Etter safarien sjekket vi inn på Lake Naivasha Sopa Resort. Et helt fantastisk sted hvor rommene var “tomannsboliger” i runde hytter som omringet en diger grønn hage der ville dyr gikk fritt. Der var det giraffer, sebraer, flodhester, antiloper, apekatter og mange andre dyr som gikk rundt i hagen og blant hyttene. Her måtte vi gå med vakt som kunne forsvare oss mot ville dyr etter at det ble mørkt. Buffeten i restauranten hadde et enormt utvalg med masse forskjellig mat, og alt var fantastisk godt til alle måltider! Vi forelsket oss i dette stedet og har allerede bestemt at vi skal tilbake hit en gang. Det var synd vi bare skulle tilbringe én natt her, men vi var likevel spente på hva vi hadde i vente resten av uka.

Allerede ved porten til resorten ble vi møtt av noen sebraer.
Vi hadde med oss MYE bagasje. Vi hadde med utstyret vi brukte på Kilimanjaro i både store og små sekker, og vi hadde med klær og fotoutstyr for både en uke i Kenya og en uke på Kreta. Oppå dette hadde vi fått blomster, fruktkurv og litt flere saker da vi ble tatt i mot i Nairobi. Men det var ikke snakk om at vi fikk lov til å bære noe som helst på egenhånd.
Også på Lake Naivasha Sopa Resort ble vi tatt i mot med champagne. Sengen hadde de dekorert med et håndkle formet som en blomst, i tillegg til at de hadde strødd blomsterblader utover gulvet og senga. Ting tyder på at Topp Afrika hadde informert også disse om at vi var på bryllupsreise. Det er forresten hvite sokker på Ole – ikke ekstra bleike føtter.
Rommet var en rimelig bra oppgradering fra Tanzania. Spesielt fra teltene på Kilimanjaro.
Flott utsikt til hagen fra terrassen. Her ser vi blant annet noen aper nede på plenen.
Vi er over gjennomsnittet glade i dyr – og spesielt aper. Kunne sikkert ha flyttet hit og aldri gått lei denne hagen.
Rampete apekatt som sjekket om noen hadde glemt å lukke døren til rommet sitt. De stjeler en del mat fra gjester som glemmer seg av.
For oss kunne ikke uke nummer to av bryllupsferien ha startet bedre.
Det var et parkområde på andre siden av hyttene også. Til venstre i bildet ser man både sebraer og giraffer som går rundt i hagen. Dyrene er ville, og kan komme og gå fra området som de selv ønsker – derfor kan det også dukke opp farlige dyr her fra tid til annen.
Veldig spesielt å kunne gå rundt i et område hvor slike dyr går fritt.
For oss nordmenn er dette veldig eksotisk. Får man ikke feriefølelse av dette, så er det egentlig ikke noe poeng i å ta ferie. 😅
Skiltet med advarselen var ikke bare en gimmick. Her må man ta hensyn til de ville dyrene. Ikke alle dyrene er gira på mennesker for tett innpå.
Vi tok ikke så mange bilder av restauranten. Her er en liten del av dessertutvalget.
I senter av hovedbygget var det både en fiskedam og et område hvor det gikk mindre dyr fritt – blant annet kaniner.
Det var en flott atmosfære i hele resorten. Her kan man virkelig slappe av og glemme den hektiske hverdagen.
Det var en hel del av disse søtingene ute i det avgrensede området.
Sebraene var godt vant til mennesker. Disse kunne vi trolig kommet veldig tett innpå før de hadde løpt sin vei.
Hit ønsker vi oss tilbake! Her kan man, hvis man er heldig, våkne av at en giraff titter inn på deg gjennom vinduet, eller av apekatter som prøver å lure til seg noe frukt.
Giraffer er blant våre favoritt-dyr. Majestetiske og fredfulle skapninger.
På kveldstid måtte vi ha følge av en vakt når vi bevegde oss mellom hovedbygget og hytta. Her kommer det innimellom flodhester og andre farlige dyr inn på området.
Disse så vi også inne i hagen sentrert i bygget. Det var mange arter der inne, men de forskjellige artene oppholdt seg stort sett hver for seg.
Disse giraffene ønsket oss god tur videre på vår ferie.

Dag 2: Innsjekk på Olengoti Safari Camp, og første dag med safari på Masai Mara

Etter en bedre frokost på Lake Naivasha Sopa Resort, sjekket vi ut og startet den 8 timer lange kjøreturen mot Masai Mara, der vi skulle tilbringe resten av uka. Vi sjekket inn på Olengoti Safari Camp, et miljøvennlig glamping-hotell der rommene består av store telt innredet med møbler, elektrisitet og til og med “bad” med dobbelservant og rennende vann i krana. Innenfor et eget lite avlukke hadde de montert et vannklosett på en europall. Teltet hadde utsikt mot hagen med en elv som rant nedenfor. Selve “hotellet” bestod av et kjempetelt med lounge- og spiseområde, og utenfor hadde de også dekket på til langbord med utsikt over elven nedenfor der det bodde en stor flodhest familie. Det var en helt spesiell følelse å spise lunsj mens man skuet ned på de fredelige flodhestene som sov og purket i vannet. Etter lunsj tok Steve oss med på en liten ettermiddagstur ut på savannen for å ta en titt på dyrelivet. Vi trengte ikke kjøre langt ut for å møte på ville dyr. Over alt krydde det av alle mulige slags dyr. Antiloper, buffaloer, gnuer, sebraer og vortesvin (eller pumba som det heter på Swahili). Allerede denne første ettermiddagen fikk vi også sett vår første gepard, en løve, samt noen gribber og hyener (og noen veldig sjenerte elefanter). Dagen ble avsluttet med felles middag i hovedteltet. Veldig spesielt opplegg der alle gjestene ble plassert sammen på bordene, så det tvang oss litt til å bli kjent med noen av de andre gjestene. Alle fikk servert den samme maten. Det var 3 retter til alle måltider, så her trillet vi ut fra både frokost, lunsj og middag!

Biler i begge kjørefelt i hver sin retning, politikontroll, folk som bare henger langs gata og alle de små butikkbodene. Veldig typisk Kenya her.
Vel fremme i Olengoti Safari Camp spiste vi 3-retters lunsj ved elvebredden. I bakgrunnen ligger det en familie med flodhester og koser seg i vannet. Det er ingen inngjerding her, og ville dyr kommer og går som de vil.
Også her ble vi møtt med en utrolig service. Vi fikk enda en termos til å holde drikke kaldt mens vi var i campen og/eller på safari. Vi fikk også nypresset juice fra frukt de dyrket selv, inne på campen. I bakgrunnen står Masai vaktene klare til å hjelpe oss med bagasjen bort til teltet vårt.
Dette teltet var definitivt en oppgradering fra teltet vi lå i på Kilimanjaro. Men dette teltet hadde kanskje også vært litt ugunstig å drasse med seg opp og ned fra fjellet.
Det synes ikke så godt på bildet, men det er kort vei ned til elvebredden herfra. Om natten var det flere ville dyr helt oppe på plattingen vår – blant annet flodhester! Apekatter og bavianer hadde vi også besøk av på taket noen ganger.
Veldig gode senger å sove i, og god plass til bagasjen. 100% sjelero når man kun hører dyrelivet utenfor.
Dobbel servant og strømuttak hadde vi ikke forventet inne i teltet.
En «ekte» do. Det hadde vi heller ikke regnet med å få inne i teltet.
Inne i teltet hadde vi til og med vår egen dusj. Hvis vi skulle dusje, ordnet Masai vaktene med varmt vann som de helte i en dunk utenfor teltet (over dusjen). Da hadde vi hele 14 liter vann å boltre oss med. Godt vi har testet litt strømsparing med raske dusjer hjemme med andre ord. 😅
Etter at vi hadde pakket ut sakene våre og spist lunsj, tok Steve oss med ut på savannene. Det er et intrikat nettverk av både opparbeidede grusveier og veier som har blitt til etter at mange biler har kjørt offroad for å komme tettere på dyrene.
How you doin’?
De aller fleste artene her ute på savannene beveger seg i større flokker.
Sjakalene fikk vi bare se denne første dagen. Det er imponerende hvordan disse små kjøttbitene klarer å overleve her ute. De er noen av de mest effektive jegerne her ute, som ofte jakter i par med stor suksess. De er altetere, og spiser i tillegg til sine egne byttedyr både åtseldyr, bær, frukt og grønnsaker.
Flotte dyr. De fyller mer eller mindre samme rollen som reven gjør her hjemme.
Både flotte og ekstremt raske.
Her koser hyener og gribber seg med en gnu.
Og her er geparden som tok gnuen. For et nydelig dyr!
Denne er verdt et ekstra bilde.
Vi møtte også denne løven som var på vei tilbake til flokken sin.
Denne første dagen på safari fikk vi også sett en familie med elefanter, men de holdt seg inne i skogen mens de spiste.
Gnuer er ikke de vakreste dyrene å se på, men det er fortsatt spennende å se de. Gnuene og sebraene former innimellom gigantiske flokker som gjør det vanskelig for rovdyrene å angripe de.
Pumbaene står på knær mens de spiser.
Det er også et rikt fugleliv ute på savannene.
Det var ikke bare dyrene vi koste oss med. Det var anbefalt å stå oppreist i bilen under det åpne taket for å se dyrene bedre. Siden det var varmt for oss kaldblodige nordmenn var det ekstra deilig å kjenne vinden i ansiktet mens vi speidet etter dyr.
Slettestrutsen blir over 2 meter høy, og mer enn 150 kg tung, og de løper raskere enn bilene klarer å kjøre her ute (over 70 km/t). De lever i flokker opp mot 50 fugler. Disse blir jaktet av de store rovdyrene, men er definitivt ikke førstevalget da de er vanskelig å felle både pga. fart og motstand.
Tilbake i Olengoti Camp. Her må vi ha Masai vakt til å følge oss når vi går i mellom teltene etter at det har blitt mørkt.
Etter middag koste vi oss sammen med noen av de andre gjestene rundt bålet. Ikke feil med et godt glass vin under stjernehimmelen som er så klar som den er her nede.

Dag 3: Heldags safari med lunsj blant apekatter

Vi startet dagen med frokost og kaffe (fra en plantasje i området) på elvebredden i selskap av gryntende flodhester som latet seg i vannkanten. Kokkene forberedte medbragt lunsj til oss for en piknik ute på savannen. For å komme til viltreservatet måtte man kjøpe billett og bli sluppet gjennom en godt bevoktet port. Dette hadde Steve i regi av Topp Afrika allerede ordnet for oss, men det ble allikevel en liten stopp i porten hver dag for å sjekke inn bilen. Ved porten stod de lokale Masai-konene med alt mulig rart av suvenirer og nips naps de prøvde å selge til turistene i bilene som ventet i kø ved porten. De konkurrerte mot hverandre og det stod gjerne 4-5 koner på hver side av bilen og stakk armene langt inn gjennom vinduet for å vise frem salgsvarene mens de høylytt prutet hverandre ned i pris for å være den som var billigst.

Disse fuglene kom stadig på besøk under frokostene i campen.
Her har de hengt opp lykter, og begynt å gjøre klart til en koselig middag senere på kvelden.
Denne familien brydde seg ikke så mye om folkene i campen. Verken redde eller pågående. Vi syntes uansett det var artig å følge med på de når vi spiste måltidene i campen.

Vi fortsatte videre ut på safari og fikk se masse forskjellige type dyr også denne dagen. Ute på savannen var det, som tidligere nevnt, et stort “veinett” og massevis av safaribiler og jeep’er som kjørte rundt over alt. Sjåførene/guidene var alle koblet på et felles samband der de fortalte hverandre om hvor de hadde spottet spesifikke dyr så flere kunne komme å se. Området er gigantisk, så de hadde kallenavn for hvert eneste lille område. Sambandet ble brukt spesielt når de mer «spennende» dyrene ble sett, som løver, geparder, leoparder, elefanter, osv. Det kunne samle seg en lang kø av biler rundt området der dyret befant seg så alle skulle få komme til og tatt bilder. Vi måtte selvsagt holde oss i bilen og sjåførene holdt en grei avstand i respekt for dyrene. Men det virket som alle de ville dyrene var vant til at safari-bilene var rundt dem hele tiden og de brydde seg ikke nevneverdig. Av og til kunne en gepard eller løve bare tusle rett forbi bilen.

Dette treet kaller de for «sausage tree», eller pølse-tre for oss da. Her ute er det kun elefantene som klarer å spise fruktene, men det gjør de bare noen få ganger i året. De blir nemlig beruset av frukten (Masai folket bruker det også i sin variant av noe som minner mest om øl). Bavianer liker også disse, men holder ikke til så langt ute på savannen.
Denne dagen fikk vi se mange giraffer. Flotte dyr.
Brødre.
Disse tre gutta kranglet over hvem av de som skulle få rangen over ei jente med brunst i området. Sjekk ut YouTube-videoen vi har laget fra Kenya ferien for litt video av dette.
Både praktisk og deilig å kunne stå slik når vi kjørte rundt på savannen. Veiene er til tider dårlige, så hvis vi satt i stolene ramlet vi nesten ut. Det var også varmt i bilen, men det hjalp å få vind i ansiktet. Og ikke minst er det litt gøy å stå oppreist i en bil som humper og spretter slik.
Vannbøflene holdt seg alltid i store flokker. Sammen er de sterkere.
Vi så en annen gepard denne dagen. Sløvet i skyggen.
Denne løven hadde akkurat spist middag sammen med broren sin, som nå hvilte i en annen skyggeflekk 100 meter unna.
Denne dagen så vi mange elefant-familier, og flere av de passerte ganske nærme bilen. Denne familien bestod av 14 elefanter. Matriarken går alltid bakerst og styrer flokken, mens det som regel er en stor hanne som går først i rekken tilfelle det skulle dukke opp et rovdyr.
Se så søt!
De løfter snabelen slik jevnlig for å lukte etter eventuelle farer.
Elefanter er utrolig smarte dyr med en enormt bra hukommelse. De er generelt ikke veldig skeptisk til mennesker, men disse går til angrep på safaribilene dersom bilene kommer for tett på (det gikk greit for elefantene å komme tett på hvis bilene stod stille). Steve er utrolig dyktig, og var aldri i nærheten av å irritere noen av dyrene vi så denne uken.
Det hender at det blåser opp slike mini-virvelvinder ute på så store og åpne områder.
Her var det en stor brann bare et par uker før vi kom til Kenya. Det var store mengder mennesker som hjalp til med å slukke brannen, og de aller fleste dyrene klarte å komme seg vekk (alle større dyr i alle fall).
Majestetisk. Det var en del dyr som foretrakk å spise ute på de få friske gressflekkene som stod igjen. Her ute er det lett å få øye på rovdyrene selv langt unna.
Det var spesielt å være her ute under den store migrasjonen. Mange av flokkene hadde hundrevis – kanskje tusenvis av dyr som holdt sammen.
Nilkrokodille er den nest største krokodillearten. Disse hadde akkurat spist en gnu som ikke var så heldig da den krysset elven.

Steve tok oss med til en “rasteplass” like ved en stor elv der det oppholdt seg både flodhester og krokodiller. Der hadde vi piknik og spiste lunsj som teamet i Olengoti Safari Camp hadde forberedt. Rundt oss vrimlet det av både små vervet-aper, olivenbavianer og sebramangust. Alle var svært interessert i maten vår. Apene og bavianene var ikke redde for damer uansett hvor skremmende man kunne prøve å være, men de hadde mye større respekt for menn. Vi hadde litt frukt til overs etter lunsjen som vi delte ut til apene. De storkoste seg, og det gjorde jaggu vi og! Se mer fra lunsjen i YouTube-videoen vi har laget fra vår uke i Kenya. Etter lunsj, tok Steve oss med helt til landegrensa mellom Kenya og Tanzania, der vi nok en gang kunne “besøke” landet vi nettopp hadde vært i bare få dager tidligere. Deretter fortsatte vi safarien til vi nesten gikk tom for dagslys.

Denne dagen ble det piknik mens vi var ute på safari. Denne plassen brukes ofte av safariguidene da det stort sett er apekatter, men lite rovdyr akkurat i dette området.
Folkene i Olengoti Safari Camp hadde stelt i stand en solid lunsj med alt for mye mat (som vanlig). Da er det flaks vi hadde noen apekatter vi kunne dele litt med.
Har dere noe digg?
Selv om dette er ville dyr ute på savannen var disse ganske godt vant til å se mennesker.
De turte å komme helt opp til Jannicke oppå teppet vårt. De er mer skeptiske til menn enn de er til damer.
Nom, nom, nom. De elsker bananer!
Dette er nok vår favoritt-lunsj noensinne. Så utrolig gøy å komme så tett på apene.
Det var også en del sebramangust i området, men de var litt mer folkesky.
Etter pikniken tok vi en kort tur bort til grensen mellom Tanzania og Kenya. Vi slapp unna passkontroll og visum denne gangen heldigvis.
Her har gribbene begynt å samle seg rundt et kadaver.
Denne hyenen hadde også oppdaget kadavaret, men ventet på resten av flokken før den turte å gå noe nærmere.
Eland arten er den største antilopearten her ute. Flotte dyr som vi ikke så veldig mange av.
Vi fikk se enda en familie med elefanter da vi var på vei tilbake til campen. Denne dagen så vi over 30 elefanter i de forskjellige familiene.
Det aller siste vi rakk å se før det ble mørkt denne dagen, var denne nydelige leoparden. De er det ganske sjeldent man får se siden de stort sett bare er aktive om natten. Vi fikk sett denne to ganger i løpet av dagene her ute på Masai Mara!
Denne kvelden ble det en koselig middag under lanternene, før vi tok tidlig kvelden.

Dag 4: Varmluftballong i soloppgang, bursdag og besøk hos Masai folket

Denne morgenen stod vi opp 04:00 og gjorde oss klare for ballongsafari i soloppgang. Vi hadde gledet oss ekstra mye til denne dagen, og at Jannicke hadde bursdag gjorde dagen litt ekstra spesiell. Det var en annen sjåfør enn Steve som skulle hente oss, da dette opplegget brukte egne sjåfører. Vi ble bedt om å møte opp ca. 04:30 for å få servert kaffe og kjeks før sjåføren hentet oss 05:00. De informerte oss om at vi måtte ha på oss langbukser og jakke fordi det var “veldig kaldt”, men som Ole lærte uken i forveien så har afrikanerne en litt annen oppfatning av hva “veldig kaldt” er enn oss vikinger fra Nord. 😂 Sjåføren vår stilte derimot opp i parkasjakke og lue selv om gradestokken allerede viste over 20 grader. Da vi var framme hvor vi skulle starte ballongferden, stod det allerede massevis av luftballonger på rekke og rad langt bortover slettene. Ballongen vi skulle opp i tok opp til 16 passasjerer, pluss piloten, fordelt på 4 “rom” i kurven. Piloten, som var fra Australia, virket til å ha svært lang erfaring fra luftballong-flyvning. Han holdt også en grundig briefing og sikkerhetsinstruks i forkant. Da det var med to familier på tre personer, ble Ole og jeg “splittet” i hvert vårt rom, men heldigvis rett ved siden av hverandre. Piloten kalte det for “The honeymoon suite”. Det var en helt magisk opplevelse å se solen titte opp over horisonten, med himmelen full av fargerike ballonger og de ville dyrene som løp over savannen under oss. Det var som tatt rett ut fra Løvenes Konge – vi manglet bare bakgrunnsmusikken til “Circle of life”. Den følelsen kan faktisk ikke beskrives, det var bare så mektig og vi måtte til slutt legge fra oss kameraene for å være i øyeblikket og nyte hvert sekund. Det kom noen tårer fra konemor borti hjørnet av kurven underveis. Man kan nesten ikke la være å felle en tåre når man opplever verden så enormt vakker som den var akkurat der og da. Vi kjente begge på enorm takknemlighet for at vi fikk oppleve dette eventyret. Vi fløy både lavt over dyrene, og høyt oppe med god utsikt over savannen. Det var verdt hver eneste krone!

Da vi kom frem til plassen vi skulle fly fra, var det bekmørkt. «Skogen» under månen her er en kjempestor flokk med gnuer, sebraer og antiloper.
Bildene lyver litt om hvor lyst det var. Her så vi i realiteten ingen verdens ting foran oss, men kameraene i dag er rå på å ta bilder i mørket. Kjempegøy å stå så nærme ballongene som var enda større enn vi trodde de skulle være.
Solen er på vei opp bak horisonten, og luftballongen er snart klar til å ta oss med opp i luften.
Nå begynner det å skje noe! Traktoren holdt kurven på plass, og sørget for at den holdt seg rett i det ballongen løftet seg fra bakken. Viften blåste varmluften mer effektivt inn i selve ballongen.
Nå fikk vi beskjed om å gjøre oss klare til å klatre i kurven. To minutter senere var vi i luften.
Vi er i luften! For en rar følelse å sveve opp i luften uten noen form for motor som går kontinuerlig.
Flere andre ballonger er også på vei opp.
Kjempegøy at det var en del ballonger i luften rundt oss. Vi fløy både høyt i luften, hvor vi kunne se milevis i alle retninger, og nesten helt nede ved bakken – rett over dyrene på savannen.
Her fløy flere av ballongene lavt. Det ble rapportert på radioen at sjåførene på bakken hadde fått øye på en gepard (vi så den, men var litt for langt unna til at det ble noen bra bilder).
Straks titter sola frem.
Magisk å se solen titte opp over horisonten mens vi flyter på luft oppe i høyden.
Dette var en helt perfekt start på dagen.
Bursdagen var komplett allerede før vi normalt sett ville ha startet dagen.
Jannicke nyter soloppgangen som lyser opp de andre luftballongene, over dyrene nede på savannen.
Det var nesten 30 ballonger i luften sammen med oss. 14 av de ser du på bildet her.
Vi var 16 passasjerer i ballongen, men allikevel gav dette øyeblikket full ro i sjelen.
Vi kom veldig nærme denne flokken med vannbøfler.
Det ble rapportert på radioen at en stor flokk med løver var sett i nærheten av denne flokken. Flokken holder seg samlet så langt det lar seg gjøre, for at ikke løvene enkelt skal kunne få tak i én som henger etter.
Her har sjåførene som skal hente passasjerene i ballongene fått øye på løveflokken. Flokken bestod av 14 løver. 13 av de er på bildet, mens den største hannen var lenger frem og nærmere vannbøflene.
Her er 13 av løvene samlet på jakt.
Spennende å følge med på dyrene der nede, samtidig som man kunne nyte den ekstremt deilige følelsen av å flyte på luft i den vakreste soloppgangen vi noen gang har sett.
Matchende gensere må vi ha på bryllupsreise. 🤣
Piloten sørget for å ta litt bilder og videoer av hele gruppen, med spesialmontert kamera.
Artig og profesjonell pilot. De aller fleste pilotene, inkludert vår, var fra Australia. Det varmet godt da han fyrte opp ballongen.
Sjåførene følger sine respektive ballonger så godt de kan, via nettverket av veier.
Vi fikk beskjed om at landingen kunne bli hard, men vi landet mykt og skled bortover gresset et lite stykke frem til ballongen stoppet helt.
Ballongen ble raskt pakket sammen og fraktet tilbake. Du kan se skyggen av bilen vår, da sjåføren var på plass rett etter at vi landet. Nå bar det videre til champagnefrokost.

Alle sjåførene fulgte etter “sine” turister og visste hvilken ballong de skulle følge etter. Ballongen flyr jo bare dit vinden tar den. Etter landing stod allerede sjåføren vår og ventet på oss. Han skulle ta oss med til felles champagnefrokost. På vei til frokosten fikk han inn på sambandet at løveflokken hadde forflyttet seg til et punkt som ikke var langt unna veien dit vi skulle. Vi tok en liten omvei og fikk sett løvene på nært hold. Nå fikk vi også sett løvefar på nært hold. Om vi ikke var en del av real life Løvenes Konge oppe i lufta, så var vi det i hvert fall nå!

Her går et par av løvene i det høye gresset for å holde seg skjult for bøflene vi ser i bakgrunnen.
På dette tidspunktet var flokken spredd litt utover for å bedre kunne samle informasjon og jakte som én enhet.
Løvene hadde full kontroll på hverandre til enhver tid, og kommuniserte på avstand med blikk og kroppsspråk.
En av de yngre løvene har sett noe spennende…
…men det var bare en av de voksne damene – som definitivt ikke var i humør til å leke nå som de var på jakt.
Denne hannen er snart gammel nok til å jakte på egenhånd, og må etter hvert finne seg sin egen flokk.
Denne lille søtingen hadde vi lyst til å ta med inn i bilen og kose med, men tror ikke det hadde vært så populært hos resten av flokken.
Løvefar følger nøye med på bøffel flokken i håp om at én av de skal havne litt vekk fra de andre. Den kunne ikke brydd seg mindre om bilene, der den spankulerte i mellom bilene og heller brukte de som skjul.
Er dere middagen min?
Nei, mennesker smaker junkfood. Får nok heller satse på en biff tartar.

Da vi ankom frokosten, ble vi møtt av varme håndklær til å vaske hendene og et glass champagne. Det bugnet over av god mat i frokostbuffeten – og kokker lagde omeletter på bestilling. Under frokosten var også pilotene stasjonert med fremvisning av bilder og video som ble tatt fra ballongens fastmonterte kamera. Her fikk man tilbud om å kjøpe en minnepinne med alt innholdet, og disse minnene måtte vi selvsagt ha! To champagneglass inn i frokosten, kommer plutselig betjeningen gående på rekke og rad mens de banker på kjelelokk og synger bursdagssangen på både engelsk og swahili. En av dem kom med en bursdagskake som ble plassert foran Jannicke, før de følger opp med en «cut the cake» sang – lik den Ole fikk på Kilimanjaro. Selv Jannicke (som normalt liker litt oppmerksomhet) syntes det var litt kleint foran alle menneskene som satt der. Etter at bursdagsseansen var over og kakestykker var delt ut til alle sammen, innrømmet en av karene på nabobordet at han også hadde bursdag, men ønsket ikke at noen skulle vite det i frykt for det som nettopp skjedde med Jannicke. Lurer på hvem som sladret til Topp Afrika… 🤭

Her var det veldig godt utvalg i mat til enhver smak. Kokkene spesiallagde også omeletter slik vi selv ønsket de, med et utvalg av tilbehør.
Ikke feil å spise bursdagsfrokosten ute på savannen.
Alle kokker og servitører både sang og danset for Jannicke. Litt kleint for oss sjenerte nordmenn, men samtidig fryktelig koselig. Et minne for livet.
Kaken var kjempegod!
Vi fikk også sertifikat etter ballongferden.

Etter frokosten ble vi kjørt tilbake til Olengoti Safari Camp av “ballong-sjåføren”. Vi kaller han det, da vi ikke fikk helt med oss hva han het. Han her snakket mye dårligere engelsk, og var en mye mer aggressiv sjåfør enn vår kjære, faste sjåfør og guide, Steve. Vi hadde på tidligere safarier erfart at en del av disse sjåfør-guidene baner seg frem over en lav sko, kjefter og smeller på andre og sniker i køene for å komme fortest frem for å vise sine turister de spennende dyra. Vi var derfor veldig takknemlig for at vår Steve ikke var sånn, men forholdt seg alltid rolig og ventet tålmodig i kø, selv om andre snek. For Steve (og oss) handlet det først og fremst om å ikke plage dyrene, samtidig som han mente at det var viktig å utdanne både de lokale og turister om de forskjellige dyrene og utfordringene deres. Han her “ballong-sjåføren” derimot, var dessverre en av de ufine, kø-snikende kjeftesmellene som skulle bane seg forbi og være først fremme. Da han stod i med det med oss baki, for å vise oss en leopard (som vi hadde sett dagen i forveien), ba vi han pent bare kjøre rett tilbake til campen. Vi ble helt brydd av oppførselen hans, selv om vi forstår at dette var hans måte å yte den beste servicen for å gi oss de beste plassene aller først. Vi nordmenn verdsetter køkultur, og hater sniking! Så her var det bare å komme seg vekk. 😬 Tilbake på Olengoti campen fikk vi anledning til å skifte og slappe litt av før vi spiste lunsj i selskap av bavianer, fugler og flodhester. Deretter tok Steve oss med ut på en ettermiddagssafari. For mens vi hadde vært i luftballong hadde en annen familie fra campen vært grytidlig ute og sett nesehorn. Nesehorn er veldig sjenerte dyr og er vanskelig å spotte. De er flinke til å gjemme seg, men akkurat den morgenen hadde en av ungene kommet vekk fra mora, så hele nesehorn-familien var ute og lette etter den. Steve tok oss med til områdene de hadde blitt spottet og kjørte rundt i store områder for å lete etter de. Vi hadde dessverre ikke like god finnerlykke. Vi setter veldig stor pris på at Steve kjørte milevis ut på savannen for å helt spesifikt lete etter disse nesehornene for oss, selv om det var litt kjipt at vi ikke fikk sett nesehorn, som er en av “the big five” (løve, leopard, nesehorn, elefant og vannbøffel). Heldigvis kunne vi krysse de andre store dyreartene av listen. OG vi fikk med oss tidenes vakreste soloppgang fra luften over savannen – DET er ikke alle forunt! Vi fikk uansett sett mange flere dyrearter enn hva som er normalt i løpet av noen få dager på safari, så vi hadde mye flaks ute på «jakt».

Vi rakk en liten pustepause i teltet før lunsj.
Det var en del aktivitet blant flodhestene under lunsjen. En av flodhestene var høygravid, noe som gjorde de andre flodhestene ekstra på vakt.
Etter lunsjen var vi tilbake på safari med Steve. Vi hadde tatt så mange bilder i løpet av luftballongferden at vi måtte lade alt som var av batterier.
Vi var på vei dit hvor nesehornene hadde blitt sett tidligere på dagen, men måtte stoppe da vi så disse to som hvilte middag.
Også på denne turen passerte det en familie med giraffer tett på oss. Fuglen som sitter på nakken til giraffen lever av å spise parasitter fra giraffen. Det holder samtidig giraffen frisk, så det er en win-win situasjon.
Her er vi langt ut fra de mest brukte områdene. Det var færre veier her ute, men de var til gjengjeld veldig behagelige å kjøre på (relativt til en del av de andre safariveiene altså).
Vi tok sjansen på å ta en selfie utenfor bilen hvor vi tilbrakte store deler av uken i Kenya.

På vei tilbake fra safari stoppet vi innom en lokal Masai-landsby med en stamme som fortsatt lever som urbefolkningen. Vi kjørte uansett igjennom der for å komme til og fra savannen og hadde flere ganger sett litt av folkene der og barna som stadig løp etter bilen og ropte etter “chakula” som betyr mat på swahili (de trenger ikke mat – ei heller tåler de «normal» mat, men de har lært at dette er en effektiv måte å tigge penger på). Vi ble godt mottatt av Masai-høvdingen – en diger kar iført tradisjonelt Masai-antrekk som består av et rødrutete klede og masse smykker. Masaifolket har kledd seg i rødt i flere generasjoner fordi den røde fargen visstnok er avskrekkende for de ville rovdyrene. Først ble vi møtt av en voldsom introduksjon fra alle Masai mennene som klynget seg sammen mens de sang og hoppet, samtidig som de nærmet seg mer og mer. Ole måtte selvsagt være med i gjengen, men det var kun for menn. Høvdingen tok oss så med inn i landsbyen som var dekket av et høyt “gjerde” i to lag av kvister og greiner som virket som en beskyttelse mot ville dyr. Innenfor “murene” var det beskjedne små leirhytter med stråtak, og i midten lå en diger flokk kuer som var stammens stolthet. Kuer er et tegn på velstand, og desto større flokk, desto rikere er man. Stammen bar preg av særdeles gammeldagse kjønnsroller der kvinnen produserte barn, lagde mat og stelte i hjemmet, mens mennene jaktet mat, beskyttet landsbyen og passet på kuene på beitet. Guttene begynner allerede i 7-års alderen å gjete kuene alene på beite uten annet enn en pinne for å beskytte seg selv og kyrne fra ville dyr. Vi så flere ganger disse små barna alene med 50-100 kuer ute på savannen hvor løver, geparder, leoparder, hyener og andre rovdyr lurer. Vi ble litt bekymret, men de kunne berolige oss med at det hadde ikke vært ett eneste angrep på mennesker på mange generasjoner. De eldste kvinnene som ikke lenger kunne produsere barn, hadde ansvar for “fasade-arbeidet” på leirhusene, og de stod å klæsjet på en blanding av leire, vann og kumøkk opp etter veggene for hånd. I tillegg drev de med håndarbeid og lagde smykker og suvenirer som de solgte til turistene. Det var vanlig for mennene å ha mellom fire og ti koner. Høvdingen selv, som bare var 30 år, hadde foreløpig kun to koner, men var på utkikk etter sin tredje. Planen var 6-7 koner – kanskje 9. Han så med avsky på Ole som bare har én kone, uten noen planer om å skaffe seg flere! Og han virket ivrig på å kjøpe Jannicke for noen kuer, men skjønte heldigvis raskt at det ikke var så interessant med kuer i denne omgang. Ifølge høvdingen hadde Jannicke blitt en ypperlig Masai-kone. Han skulle bare ha visst!  🤣

Vi ble godt tatt i mot av mennene i stammen. Høvdingen ute til høyre i bildet lærer Ole hvordan ting skal gjøres.
Én av tingene Masai-folket er kjent for, er hoppe-konkurransene sine. Dette er ikke noe de bruker i hverdagen, men en form for å måle mannligheten sin. Ingen damer får lov til å hoppe her.
Inngangspartiet til landsbyen. Om natten dekker de til åpningene, og dersom noen rovdyr skulle klare å komme seg inn gjennom den ytterste veggen har stammen fortsatt litt tid på seg til å redde kuene før rovdyrene kommer seg gjennom den innerste veggen.
Masaiene måler velstand i antall kuer. Høvdingen nesten sprakk av stolthet da han fortalte oss at alle disse kuene var hans. De merker kuene når de blir født med forskjellige striper eller mønster for at ingen skal kunne stjele noen kuer og hevde at de var deres hele tiden.
Her er det påbegynte huset til høvdingens nyeste kone, og barna de skal få.
Dette er et ferdig hus hvor en av konene smører på et nytt lag med kumøkk, leire og vann. 3 lag med slik isolasjon varer et par år før de må smøre på et nytt lag. Konseptet er veldig likt byggeskikken til vikingene som også var her nede for over 1000 år siden. De lærte av hverandre, og kvaliteten på byggene til både vikingene og stammene her nede forbedret seg denne perioden.

Ole ble utfordret til å lage bål ved hjelp av to trepinner og litt tørt gress. Masai-mennene viste først hvordan det skulle gjøres, men så fort det begynte å ryke av pinnene til Ole tok de det vekk fra han og sa “nei dette får nok ikke du til!”. De prøvde å selge oss disse pinnene slik at Ole kunne øve mer hjemme, men vi har heldigvis tilgang på både lightergass og fyrstikker om det skulle knipe, så vi takket pent nei. Kvinnene i landsbyen hadde også sin egen sang de ville fremføre, og her måtte både Jannicke og de andre kvinnelige turistene være med på armbevegelsene. Etter omvisningen fikk vi gå rundt og se alt Masai-konene hadde laget og de kjempet om å selge oss ting (det er herfra de pågående salgskvinnene ved inngangsporten til savannen hører til). Akkurat her kjøpte vi faktisk noen armbånd og en trefigur av en løve. Det er ganske nytt at alle guttene i stammen får lov til å gå på skole, da dette frem til få år siden var forbeholdt barna til høvdingene i de forskjellige stammene. Nytt i fjor var at også jentene får lov til å gå på skole – og dette er noe av det inntekten fra salg av suvenirene går til (de bruker ikke penger på mat osv, da de produserer alt slikt selv). Da vi var i ferd med å gå ville høvdingen samle mennene og synge bursdagssangen for Jannicke. Nok en gang hadde Ole sladret om bursdagen til Jannicke. Og som om ikke settingen var klein nok fra før, stilte alle mannfolka seg opp i en tett ring rundt Jannicke og sang henne opp i ansiktet. Med andre ord, ikke første gangen Jannicke var klein denne dagen!

Jannicke måtte være med og danse mens noen av damene i stammen sang og danset for oss.
Hundene her er en blanding av tamme og ville. De får lov til å spise rester av mat som stammen ikke spiser, og til gjengjeld er hundene kjekke å ha til å varsle når det er rovdyr i nærheten. Det er ellers ingen sosial kontakt mellom stammefolket og hundene.
Et par av mennene viser oss hvordan de lager flammer på 2-3 minutter.
Ole fikk også prøve seg, men måtte gi seg så fort det begynte å ryke litt. Vi måtte tross alt ha en grunn til å fortsette med å øve på dette.
Jannicke fikk nok en gang bursdagssangen sunget for seg, både på stammespråket og på engelsk.

Tilbake i campen var det duket for middag. Vi kom i prat med en indisk familie ved bordet og hadde en hyggelig samtale. De skulle bare være i campen denne ene dagen, og det var de som var så heldige at de fikk sett nesehornene tidligere på dagen. En annen familie vi kom i snakk med var fra England. Vi fortalte at vi kom rett fra en uke på Kilimanjaro, og det viste seg at bestefaren til mannen i familien flyttet til Tanzania for mange, mange år siden, og at den ene isbreen på toppen av Kilimanjaro var oppkalt etter hans familie! Snakk om liten verden… Da det var tid for dessert (minner om at det fortsatt ble servert treretters til alle måltider), kom campsjef Stella og servitørene inn med bursdagskake, og gjett hva! For tredje gang ble bursdagssangen sunget for Jannicke både på engelsk og swahili. Dette var i tillegg den andre bursdagskaken denne dagen, som selvfølgelig kom sammen med nok en «cut the cake» sang. Snakk om å bli gjort stas på!

Jannicke nyter et glass vin i solnedgangen, før vår siste middag i Afrika denne ferien.
Også her ble det sang og dans i flere omganger til ære for Jannicke. Denne kaken var også veldig god. Kiloene som vi gikk av oss på Kilimanjaro var offisielt tilbake på magen. 😅
Det er veldig koselig å bli gjort slik stas på.

Dag 5: Flodhestfødsel og flyreise fra Nairobi til Kreta

Neste morgen sov vi litt lenger og brukte god tid på å pakke tingene våre. Det var tid for å reise fra Afrika og sette snuten mot varmere strøk (det var faktisk mye varmere i Hellas enn i Kenya på denne årstiden). Siden flyet ikke skulle gå før sent på kvelden/natten hadde vi god tid på oss. Vi var derfor helt alene på frokostbordet ved elvebredden denne sene morgenen, da alle andre var ute på safari. Mens vi koste oss med frokost og kaffe, la vi merke til at flodhestene – som vi tross alt hadde blitt litt kjent med de siste dagene, oppførte seg litt annerledes. De virket mer urolige enn vanlig, og vi tenkte det kanskje var på grunn av løve-angrepet forrige natt. Vi hørte noe voldsomt leven nede ved elven litt etter at vi lå oss for natten, men tenkte ikke så mye mer på det før neste morgen. Den ene flodhesten hadde et stygt sår på siden etter at en løveflokk tok seg inn på camp-området på natten og angrep flodhestene. De prøvde nok å få tak i en av ungene, men ble til slutt jaget vekk av de voksne flodhestene. Det ble ikke noe mat til løvene denne natten. Men det var en helt annen grunn til at flodhestene oppførte seg rart. Flere av de voksne flodhestene begynte å markere ved å “vifte” bæsjen sin med halen så det sprutet opp etter elvebredden (heldigvis ikke helt opp til der vi satt). Så samlet de seg rundt baken på den ene flodhesten, og vi trodde kanskje at det var noe brunst på gang, eller kanskje fødsel. Plutselig ser vi bakparten utvide seg på flodhesten som alle de andre fulgte etter, og den forsvant under vann. Etter ca. 2 minutter kommer en annen flodhest bort og dykker under vann med hodet og opp av vannflaten løfter den en “knøttliten” flodhest-baby!! Den dytter babyen opp på land og en etter en kommer alle de andre flodhestene etter for å hilse på den lille, og legger seg tett i tett sammen oppå strandkanten. Det var ingen andre som enn oss to som var vitne til denne fødselen. Vi sa ifra til noen av de som jobbet i campen og de sa at de hadde ventet på denne fødselen, men at det er ekstremt sjeldent å få se en flodhest fødsel da det skjer så fort og kan skje når som helst på døgnet. Ingen av de som hadde jobbet der i alt fra 5-15 år hadde noen gang fått sett det vi hadde sett. Selv ikke safari-guiden vår Steve, som har 17 års erfaring, hadde noen gang vært i nærheten av å få se noe så stort. De var veldig misunnelige på oss. FOR en opplevelse, og FOR en flaks å oppleve noe slikt til vår aller siste frokost i Afrika denne ferien!

Klare for en frokost helt alene, mens vi nyter utsikten ned til flodhestene. Her har vi fått kaffe fra en lokal plantasje. Kaffen i denne delen av Afrika er litt søtere enn den vi har smakt i Norge, noe vi begge likte veldig godt.
Dette er et bilde av andre frokost-rett, men her begynte vi å forstå at det kunne være en fødsel på gang i bakgrunnen.
De første flodhestene begynte å samle seg bak moren.
Her har babyen kommet seg opp på land – under 2 minutter gammel! Familien må alle innom for å hilse på det nye familiemedlemmet.
Hele fødselen varte i 2-3 minutter, og så var det rett opp på stranda for å slappe av i sola.
Denne ville også innom og ønske oss god tur videre til Hellas. Flotte fugler.
Trygt og godt å ligge inntil mamma.
♥♥♥
Vi fikk i løpet av dagene i Olengoti camp se mye til denne familien. For en flott avslutning på et fantastisk opphold.

Etter å ha sjekket ut av Olengoti Camp startet vi på den lange kjøreturen tilbake til Nairobi. På veien stoppet vi innom et kjøpesenter for å veksle litt lokal valuta til dollar (tips til Steve). Det var som å gå rett inn i en film fra 70-tallet, i mangel på en bedre måte å forklare stemningen. Det tok oss halvannen time bare å få vekslet litt valuta siden alt fortsatt gjøres manuelt. Da vi senere hadde kommet oss inn til Nairobi tok Steve oss med innom en norsk skole der vi traff de første nordmennene vi hadde sett på et par uker. Det var en norsk, kristen skole og det var rektor og ei av lærerne vi møtte utenfor. Det var dagen før skolestart, så de var i full sving med forberedelsene. De fortalte at det var totalt 30 elever på skolen og en blanding av etnisk norske, kenyanske og somaliske barn med norsk statsborgerskap som gikk på skolen. 

Lokalt marked. Her bytter, kjøper og selger de varer av alle slag.
Den norske skolen vi besøkte i Nairobi.

Vi avsluttet dagen med å shoppe litt på et flott kjøpesenter i sentrum av Nairobi, før vi spiste middag med Steve og hans kone. Han skulle bare være én dag hjemme før det var rett ut på to nye uker som safari-guide med neste gruppe turister. Han slapp oss av på flyplassen rundt midnatt, før vi fortsatte reisen videre til Hellas. Den uken kan du lese mer om i neste blogginnlegg.

Hvis du vil se mer fra vår ferie i Kenya må du veldig gjerne besøke vår YouTube-kanal. Selve videoen kan du også se i litt lavere kvalitet nedenfor, hvis du ikke har lyst til å klikke deg inn på YouTube:

Noen klipp fra vår uke i Kenya.

Du vil kanskje også like...

1 kommentar

  1. […] du ikke lest del 1 og 2 fra bryllupsreisen? Klikk her for å komme til del 1 (Mount Kilimanjaro) og klikk her for å komme til del 2 (Safari i Masai Mara). Eller klikk deg inn på vår YouTube-kanal hvor du kan se videoer fra både […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *