KILIMANJARO – TANZANIA

Da vi planla bryllupet vårt ble vi også enige om å reise på bryllupsreise rett etter bryllupet. Siden vi ikke har barn og vi likevel måtte spare masse penger til å gifte oss, var det “nå eller aldri”. Fra vi først begynte å gå ned i vekt har vi hatt et stort mål på bucketlisten, og det var å bestige Mount Kilimanjaro. Og hvilket bedre tidspunkt å gjøre det på enn på bryllupsreisen? Et litt risikabelt valg med tanke på at det aldri er noen garanti for at begge kommer seg helt til toppen. Og hvis en av oss hadde måtte gitt seg, så ville det blitt en stor nedtur for det som skulle være en drømmereise. Men vi ble vel fort enige om at den sjansen måtte vi bare ta – vi kommer kanskje aldri til å få muligheten igjen. Avtalen var at dersom én av oss måtte gi seg, skulle den andre allikevel forsøke å komme seg til toppen.

Vi booket en pakkereise gjennom reisebyrået Topp Afrika. De skreddersydde reisen for oss ned til minste detalj. Flyreise til Tanzania, sjåfør til og fra flyplassen, opphold på en luksus resort (Weru Weru River Lodge) ved foten av Kilimanjaro. Og ikke minst guidet tur på 7 dager opp til toppen av Mount Kilimanjaro med alle måltider inkludert – og 11 hjelpemannskap for kun oss to. Videre booket vi en uke i Kenya på safari med masse opplevelser, før vi avsluttet med en uke på Kreta (hvor vi selv ordnet med hotell og flyreisen hjem, da opplegget til Topp Afrika egentlig skulle ha oss til Zanzibar den siste uka. Ingen av oss hadde vært i Hellas tidligere heller, og det fristet mer med litt mer kjente omgivelser med mat og shopping etter to uker i Afrika). Det kommer mer om Kenya og Kreta i de neste blogginnleggene. Det var ikke noe problem å skreddersy en løsning som var perfekt for oss, og vi kan virkelig anbefale Topp Afrika på det sterkeste hvis du planlegger en tur til Afrika.

Vi reiste fra Gardermoen 1.august og fløy med Qatar Airways på flight QR-176 (Boeing 777), hvor vi alltid har mye fisk ombord (vi jobber begge med eksport av fisk). Det var tilfeldig at det ble denne flighten, men litt ekstra gøy for oss som er flynerder. Et gedigent fly med skjermer til hvert sete fulle av spill, filmer og underholdning. Den om lag 7,5 timer lange flyreisen til Doha gikk som en lek. Da vi gikk ut av flyet i Doha litt før midnatt slo varmen i mot oss på lik linje som når man plukker ut pizzaen fra steikeovnen litt for kjapt etter å ha åpnet døra. Det var bekmørkt ute, men allikevel over 40 varmegrader!

Boeing 777 er et digert fly! Dette flyet har de største flymotorene i verden (enda større fly har flere motorer).
Planen var å sove på flyet, men det var så mye gøy underholdning at vi stort sett holdt oss opptatte med skjermene.

Etter et par timer med vindusshopping på den svært luksuriøse flyplassen gikk ferden videre på en litt mindre flymaskin til Kilimanjaro flyplass. Vel framme i Kilimanjaro ventet en sjåfør som kjørte oss til Weru Weru River Lodge, hvor vi skulle bo før og etter fjellturen mens vi oppholdt oss i Tanzania. Et fantastisk flott inngjerdet område med flotte hytter (spesielt etter standarden i Tanzania), der kun de mest velstående menneskene fra lokalbefolkningen hadde råd til å spise middag. En av kveldene var det også et helt bryllupsfølge som kom til hotellet kun for å ta bryllupsbilder på stedet. Vår første dag på lodgen ble tilbragt til avslapping og oppladning etter den lange reisen. Buffeten i restauranten på lodgen var så som så, men selv Ole fant noe han kunne spise der. Og prisene på drikkevarer var billig (etter norsk standard). Valutaen de brukte var enten tanzanianske chillings eller amerikanske dollar. Dollar var foretrukket. Alle vi har møtt i Tanzania har gitt oss en opplevelse av et helt utrolig servicenivå vi bare kan drømme om her i Norge. Det er klart de gjør litt ekstra for tips her og der, men de går above and beyond i alle ledd selv der det ikke er normalt å tipse.

Flyplassen i Kilimanjaro er som tatt ut av en 70-talls film. Vi tok ingen bilder inne, da de ansatte der var ganske pågående med ting de kunne gjøre for å få tips (som f.eks. ta bilder for oss).
Det var et kultursjokk allerede i det vi landet i Afrika. Dette er en av de bedre veiene i området. Bilene kjører forbi hverandre uavhengig av om det kommer trafikk i mot eller ikke, men heldigvis er det knapt nok hestekrefter i noen av kjøretøyene, så det går utrolig sakte. Det er enormt med reklame på både biler og langs veien. Og folk sitter gatelangs hele dagen lang – de med motorsykkel fungerer som billige drosjer for opptil 4-5 personer (det er et syn i seg selv med så mange bakpå en motorsykkel).
Lobbyen i Weru Weru River Lodge. Her er det åpent både ut og under taket, så det kom en del fugleliv inn i hovedbygget.
Du vet du er på ferie når det tusler noen dromedarer forbi vinduet uten at noen løfter et øyenbryn.
Det var et koselig tun med hytter rundt parken med svømmebasseng. Til venstre i bildet ser vi baren i utkanten av hovedbygget, hvor det også var resepsjon, restaurant og spa.
En liten omvisning fra selve rommet på lodgen.
Barranco Bar – oppkalt etter Barranco wall som vi klatret opp dag 4 på selve fjellet.
Kreativ belysning i baren. Det gamle formatet av det Etiopiske flagget har ingenting med baren å gjøre. I Tanzania har de rett og slett dilla på alt som har med reggae å gjøre, og fargene i flagget matcher. 😅
Det var i baren folk stort sett oppholdt seg.
Her hadde de også lokalt brygget øl, som var overraskende godt.
Kveldsstemning. Det blir tidlig mørkt rundt ekvator – og når sola først går ned er det nesten som å trykke på en lysbryter.
Buffeten i restauranten hadde greit utvalg med ok-ish kvalitet på maten. Vi var bare glade for at vi fant noe vi kunne få i oss av næring før vi skulle opp på fjellet.
Her blir deler av brudefølget fotografert inne på Weru Weru, selv om de ikke hadde selve bryllupet eller middagen her.

Dagen etter tok vi en liten sightseeing tur inn til byen Moshi. Der fikk vi se litt mer av hvordan lokalbefolkningen lever. Selv om vi for det meste var i de litt «finere» strøkene er det etter norsk standard som ganske lav standard å regne. Tanzania er fortsatt et veldig fattig land med enormt mye korrupsjon (sjåføren ble f.eks. stoppet av politiet i en rutinekontroll hvor han på automatikk gav de en liten bunke med kontanter før han fikk kjøre videre igjen). Inne i byen sitter folk utenfor bodene sine fra morgen til kveld i håp om å selge noen varer. Det virker som om nærmest alle familier har hver sin butikk uten noe videre samarbeid eller organisering.

Senere på kvelden fikk vi besøk på lodgen av sjefsguiden som skulle være med oss opp på Kilimanjaro. Han fortalte litt om hva vi kunne forvente oss av turen, hva som skulle skje dag for dag, samt gikk igjennom pakkelisten og sjekket at vi hadde alt utstyret vi kom til å trenge. Vi hadde en stor sekk og en litt mindre sekk hver. Den store sekken inneholdt sovepose, liggeunderlag, klær og utstyr vi kom til å trenge i campen. Denne skulle hjelperne bære for oss, men de ville helst ikke at den skulle veie mer enn 15kg. Med mye kvalitetsutstyr som veier en del, hadde vi allerede presset den maksimale vekten til det ytterste. Vi bestemte oss derfor for å pakke litt mer i dagstursekkene som vi selv skulle bære, for å ikke overstige vekten hjelperne skulle bære. Dagstursekken skulle i utgangspunktet bare inneholde en camelback med tre liter vann, matpakke, førstehjelpsutstyr og ett klesskift med ekstra jakke. Men fordi vi fylte på med ekstra ting for å minimere vekten på den store sekken, betydde det at dagstursekkene bikket 10-12 kg.

KILIMANJARO DAG 1

MACHAME GATE – MACHAME CAMP

Start: Machame Gate 1800 moh
Slutt: Machame Camp 3040 moh
Høydemeter: 1250 høydemeter (med andre ord ikke mange nedoverbakker denne dagen)
Distanse: 11 km
Tid: 5 timer

Dagen startet med en tidlig frokost før vi ble hentet av teamet som skulle hjelpe oss opp og ned fjellet den neste uken. Vi var forberedt på å være en del av en større gruppe turister, da det aller meste vi har lest om turen har vært i grupper med 10-15 turister, med kanskje 60-70 mannskap. Overraskelsen var derfor stor da vi fikk vite at vi var de to eneste turistene i vår gruppe, og at alle de 11 andre på bussen fra lodgen til gaten var der kun for å hjelpe oss. Som nordmann blir man ganske brydd av slikt. 😅

I bussen på vei opp til Machame Gate.

Det ble en del venting da vi hadde kommet frem til startpunktet ved Machame Gate. Her må alle registrere seg inn, sekker sjekkes for våpen og andre ulovlige gjenstander (som f.eks. plastposer). Og når det er en haug av store og små grupper fra rundt omkring i verden som skal registrere seg med et svært manuelt system (ikke noe pc med fibernett der oppe akkurat), så tar det litt tid. Mens vi ventet fikk vi fylt opp drikkeblærene med vann, lagt dagens matpakke i sekken (som alltid hadde alt for mye mat), samt oppleve et lite show med en rampete apekatt. Apekatten kom luskende ovenfra, hoppet ned på bordet og røsket maten ut av hendene på ei Australsk dame som spiste lunsjen sin. Mens dama fektet etter apekatten med den ene gåstaven sin, kom en eldre mann fra Thailand til unnsetning. De fikk sammen jaget bort apekatten hele 10 meter unna maten, hvorpå mannen i fullblods Thai-aksent roper «Stupid monkey! Bad monkey! Yu betta run, FAAAT BOYY!». Både vi og et par fra teamet vårt lo så vi grein, og episoden ble en snakkis resten av uka. 😂

Søt apekatt.
Men også en rampete apekatt.

Vi kunne nok ikke vært mer heldig med tildelt guide for denne ekspedisjonen. Hovedguiden vår Julius White har lang fartstid som guide og har besteget Mount Kilimanjaro over 500 ganger (før han kom ut av tellingen). Han er formann i forbundet hvor alle de andre sjefsguidene på Kilimanjaro er med, og han er den aller mest erfarne fjellguiden i Tanzania. Han har vært ansvarlig for å lære opp flere hundre andre guider. I tillegg til dette har han vært i Guinness Rekordbok som «Verdens beste Tour Guide» (uansett sjanger). Absolutt alle visste hvem Julius var, og guider fra andre grupper stoppet han for å ta selfie med han. Vi så ikke så mye til Julius første dagen da han var opptatt med operasjonelle ting, samt hjalp noen av de ferskeste guidene i andre grupper med å komme i gang. Derfor startet vi første etappe sammen med den andre guiden vår, Ibrahim. Det startet ganske bratt, men på en fin og lettgått grusvei som gradvis gikk over i sti. Vi var omringet av regnskogens tette vegetasjon og fuktige klima. Vi slapp unna regn, men det var likevel lavt skydekke og fuktig i luften. En spesiell følelse å gå i en sånn type skog som er så annerledes fra de norske skogene vi ellers er vant til. Machame ruten er kjent for å være den tyngste ruten å gå – bedre kjent som Whiskey Route. Men den er også kjent for å være en av de vakreste. På denne ruten går man gjennom alle typer landskap og vegetasjoner. Machame Gate ligger for øvrig nær noen av verdens største banan- og kaffeplantasjer, som vi også passerte en hel del av på vei opp til gaten.

Den første etappen var på 11 km, med et lunsjstopp ca. halvveis. Sekken til Jannicke var veldig tung, og hun slet etter hvert med smerter i skuldrene og nakken som gikk over i hodepine. Ingen optimal start for en uke i slike høyder. Ole hjalp til og bar sekken hennes de siste kilometerne inn til campen. Da vi kom fram til campen hadde crewet allerede satt opp teltene. Vi fikk et eget telt til å sove i, et annet telt å spise i – hvor det stor tre stoler og et bord – og et lite do-telt med en porta potty inni. Crewet hadde sine egne telt som de sov i, og et eget kokketelt der de tilberedte all maten. Vi fikk umiddelbart servert varmt vann både til «washy-washy» og til te, kaffe og kakao hver dag vi kom frem til campen vi skulle overnatte i. Før middagene fikk vi som regel servert et brett med popcorn og kjeks. Mens vi ventet på at middagen skulle bli klar, pakket vi ut soveposer og liggeunderlag slik at alt stod klart til natten. Det ble tidlig mørkt, så det var ikke stort å finne på etter middag, annet enn å slappe av til neste morgen. Middagene spiste vi med vår sjefsguide Julius (derav tre stoler i matteltet). Han målte oksygennivået i blodet vårt, og briefet oss på hva vi kunne forvente på morgendagens etappe.

Spente og klare til å begynne på en tur som vi for noen år siden bare kunne drømme om.
De første kilometerne gikk på fin grusvei. Det er brattere enn det ser ut som på bildet!
Ibrahim tok vare på oss denne første dagen. Han var «second in command», og en av de få som noenlunde kunne kommunisere på engelsk.
Ca. halvveis på etappen ble det en lunsjpause. Bordet var satt frem til en gruppe Amerikanske damer på rundt den størrelsen vi var for noen år siden. De startet et par timer før oss, men vi tok de igjen en kilometer før lunsjen. Vi var utrolig imponerte over at de kom seg opp denne første dagen (de fleste klarte seg opp til basecamp dag 5, og et par av de kom seg helt opp til toppen)!
Helt magisk trollskog. Her nede i regnskogen er det fuktig året rundt, og alltid litt gjørmete på bakken.
Vi var også fascinerte over all mosen på trærne. Denne typen skog var det mye av på denne høyden.
Oppe ved campene var det mange ravner som hele tiden var på jakt etter noe mat som lå igjen etter oss mennesker. De var store som ørner!
Det var en spesiell følelse å ligge i teltet og høre disse store fuglene dundre rett over taket. Det hørtes ut som drager som var der for å spise oss. 😱😂
Noen av de første opp til campen, selv om vi startet nesten sist av alle – OG gikk svært sakte. Allerede på denne høyden trenger man en del pauser for å akklimatisere seg.
Rester av campen da vi var på vei ut dag 2. Ranger hytta blir kun brukt av de parkvokterne som har vakt den aktuelle uka.
Dette ble den eneste natta med kun lakenposen. Det ble ganske mye kaldere i løpet av natta selv nede i første campen (som jo tross alt ligger over 3000 meter over havet).

KILIMANJARO DAG 2

MACHAME CAMP – SHIRA CAVE CAMP

Start: Machame Camp 3040 moh
Slutt: Shira Cave Camp 3800 moh
Høydemeter: 900 høydemeter
Distanse: 6 km
Tid: 4 timer

Dag 2 ble vi vekket tidlig, og det var bare tid av veien til å pakke ned tingene våre og spise frokost. Til frokost fikk vi servert havregrøt – som var en gjenganger gjennom hele uka, ristet brød, omelett, pølser og pannekaker. Jannicke hadde lagt igjen matlysten sin ved Machame gate, så hun orket ikke å spise så mye. Ole hadde derimot fortsatt matlyst. Etter frokost fylte vi opp camelbackene våre med vann som vi puttet sportsdrikke-tabletter i for å tilføre smak men også salter for å holde oss hydrert. Så gikk ferden videre mot Shira Camp. Det var 6 km og 900 høydemeter. Allerede denne dagen fikk vi kjenne litt skikkelig på høyden. Vi fikk heldigvis lov til å flytte over litt av tingene i den store sekken til tross for vekten sånn at dagstursekkene skulle bli lettere å bære. Julius bar sekken til Jannicke så hun kunne konsentrere seg om å gå. Vi kom frem til Shira Cave camp litt før alle i crewet og ble sittende litt å vente. Selv om vi hadde gått sakte, hadde vi gått raskere enn forventet. Det var ingen andre grupper som hadde kommet opp ennå – heller ikke vårt crew som hadde de store sekkene våre. Vi hadde kommet oss over skylaget og sola var veldig intens. Jannicke slet allerede med høydesyke. Voldsom hodepine, kvalme og ingen matlyst. Men det hjalp litt på da crewet samlet seg i ring og ga oss en spesiell, afrikansk introduksjon av hver og en i crewet mens de sang og danset til oss. Etter “festen” spiste vi middag med Julius og hørte på noen av røverhistoriene hans til det var tid for å legge seg. Dette var første natten over skylaget. Vi kunne se ned til lysene i byene nedenfor – og ikke minst opp til den klareste stjernehimmelen vi noensinne har sett!

Vi fikk beskjed om å kle oss godt siden det skulle være kjølig. De jakkene beholdt vi på i ganske nøyaktig 5 minutter. 🤣
Landskapet bød på noe nytt hver eneste dag. Tidlig på morgenen dag 2 fikk vi litt tåke den første timen.
Dag 2 skulle det være mye opp og ned, men det var stort sett bare motbakke denne dagen også.
Etter ca. 1 time kom vi oss over skylaget, og fikk for første gang se helt opp til Uhuru Peak som er det høyeste punktet på Kilimanjaro. Sola er intens allerede på denne høyden, så fra nå av var vi nøye med beskyttelse både for kropp og øyne.
Dagens pause. Her hadde vi allerede tatt igjen alle gruppene som startet før oss. De do-husene som står i campene og på de vanligste pause-plassene er det bare å styre unna. Bare hull i bakken som ingen ser ut til å treffe. Da er det bedre å finne seg en stein eller et tre å gjemme seg bak.
Vi gikk hele turen sammen med Ibrahim (lengst bak), og det aller meste også sammen med Julius (nærmest). Ibrahim var flink til å minne oss på å drikke «zippy-zippy», mens Julius var flink til å minne oss alle på «pole-pole» som betyr «sakte-sakte». I denne høyden gjelder det å gå sakte og kontrollert hele veien for å bedre kunne akklimatisere seg til høyden.
Allerede denne dagen droppet de aller fleste shorts. Ole fikk etter hvert kallenavnet «Mr. Shortsman» fra flere både guider og turgåere i de andre gruppene, da han gikk samtlige etapper med unntak av natten opp til toppen i shorts.
Verdens beste turguide, Julius. Han er alltid blid, og har stort sett alltid en god sang eller røverhistorie på lur.
Ravnene sitter klare og venter på flere folk. Her har det kun kommet opp noen få guider fra de forskjellige gruppene, som har begynt å sette opp telt.
Vi klarte denne etappen også! Shira Cave Camp hadde en av de flotteste utsiktene på denne ruten.
Disse ravnene er noen store og flotte fugler. Heldigvis veldig vennlige mot mennesker.
Matteltet foran, do-teltet bak.
Jannicke er klar for å sette seg ned litt.
…men ikke fullt like klar for å spise mat. Det gikk mye i kylling til lunsj og middag.
Dette var dagen de fleste teamene kjørte introduksjon av både de i teamet, og turfølget. Vårt team sang og danset for oss, som du kan se mer av i YouTube videoen vi har linket til helt nederst i dette blogginnlegget.
Helt magisk å se utover skylaget på denne måten, med et par andre topper i horisonten som også titter opp. Da solen hadde gått ned så vi veldig tydelig ned til et par av de nærmeste byene, og ikke minst opp til den klareste stjernehimmelen vi noensinne har sett!
Et bilde fra vår introduksjon med teamet. Se mer i YouTube videoen nederst i blogginnlegget.
Disse er vakre å se på, men ikke noe særlig å subbe leggene borti.
Nydelig solnedgang.
Denne solnedgangen måtte nytes helt til det ble bekmørkt.
Ett stykk lykkelig Jannicke. Tenk at vi har blitt i form til å kunne oppleve dette!
For en magisk kveld.
Jannicke følte seg litt bedre utover kvelden. Heldigvis var formen bra nok til å nytte denne kvelden. Heldigvis hadde vi begge glemt at det fortsatt var noen tusen høydemeter før vi kunne stå oppe på toppen i bakgrunnen her.
Ikke noe bra kvalitet på bildet akkurat, men stjernehimmelen var altså en opplevelse i seg selv.

KILIMANJARO DAG 3

SHIRA CAVE CAMP – BARRANCO CAMP

Start: Shira Cave Camp 3800 moh
Via: Lava tower 4650 moh
Slutt: Barranco Camp 3940 moh
Høydemeter: 900 høydemeter
Distanse: 12 km
Tid: 7 timer

Vi startet som vanlig på dagens etappe så fort vi var ferdige med nedpakking og frokost, på det som er kjent som en av de tyngste dagene. Denne dagen har man ganske mye stigning og mange kjenner høyden på kroppen – ikke minst over Lava Tower på 4650 moh, hvor vi også spiste lunsj. Ole hadde på det tidspunktet blitt litt uvel av høyden og hadde ingen matlyst. Jannicke som derimot hadde slitt med høydesyke siden dag én, hadde for første gang på 3 dager endelig matlyst og ingen kvalme. Hodepinen var også mye bedre. Dette ga ingen logisk mening, og var helt motsatt av hvordan folk flest håndterer høydestigningen på denne etappen. Men deilig for Jannicke å endelig føle seg bedre. Etter lunsjen startet vi nedstigningen mot Barranco camp på 3940 moh. Etter hvert som vi gikk nedover begynte også Ole å føle seg bedre igjen. Vel framme i campen var det bare å pakke ut sovepose og liggeunderlag, før vi satte oss i spiseteltet og spilte litt Yatzy frem til middag. Hver kveld etter middag kom Julius med en liten dings som han satte på fingeren vår for å måle puls og oksygenopptak. Dette var for å holde en viss oversikt over hvordan kroppene våre håndterte høyden. Vi scoret langt over normalen, og hadde til og med høyere oksygenopptak enn guiden selv. Det slo også kraftig ut på konkurranseinstinktet til oss begge og vi gjorde prestisje i å ha bedre oksygenopptak enn den andre (selv om det ikke er noe man kan styre). 😂

Finnes verre utsikter å våkne til.
Her er vi halvveis på dagens etappe. Endelig kunne vi se opp til Lava Tower (midt i bildet). Det er mye lenger opp dit enn det ser ut som på bildet (man kan se folk på stien foran oss hvis man zoomer inn litt, så får man en liten formening om avstanden).
Her er det fortsatt over 1400 høydemeter opp til punktet vi ser øverst i bildet. Det er en massiv fjellvegg!
Norwegian Ninja Mountain Lady og Mr. Shortsman til tjeneste.
Oppe ved Lava Tower. Her var matlysten til Ole borte, mens Jannicke sin var tilbake.
Rennende vann! Det var det ikke alt for mye av her oppe. Man kan også se strømkabelen de har dratt mellom campene, slik at parkvokterne kan kontakte legepersonell ved behov.
Vann! Her hadde vi en symbolsk zippy-zippy pause.
Bare et par hundre høydemeter ned til Barranco camp. Her kan vi skimte starten av neste etappe – Barranco Wall – bak og over skylaget.
Fremme ved campen, og nede i tåka igjen. Tåken ble så tett etter hvert, at vi ikke så matteltet fra vårt eget telt (5 meter). Det klarnet heldigvis ganske raskt opp.
Flott utsikt her også, i litt mer sørgående retning enn de forrige dagene.

KILIMANJARO DAG 4

BARRANCO CAMP – KARANGA CAMP

Start: Barranco Camp 3940 moh
Slutt: Karanga Camp 4060 moh
Høydemeter: 500 høydemeter
Distanse: 6 km
Tid: 4 timer

Vi våknet til en svært kald morgen i skyggen av Barranco Wall, som vi senere skulle begi oss ut på. Nok en natt preget av dårlig søvn, hodepine og pustebesvær. Det var sjelden noe problem å puste i våken tilstand, da vi var bevisst på å trekke pusten dypere for å få i oss nok oksygen i den tynne fjelluften. Men så fort vi sovnet glemte kroppene våre den nye pusteteknikken og vi bråvåknet omtrent hvert 10. minutt av at vi hev etter pusten. Men tross lite søvn var vi likevel klare for å gripe dagen og komme oss et steg nærmere det store målet. I tillegg fylte Ole 40 år, så det var bare nødt til å bli en bra dag uansett! Vi startet på dagens etappe med å klatre opp fjellveggen Barranco Wall, som også har fått kallenavnet “The breakfast killer” på grunn av at mange mister frokosten sin av høydeskrekk som følge av de bratte og luftige partiene. For oss som klatret blant annet Besseggen, Kjeragbolten og Kyrkja i fjor sommer gikk dette ganske greit for oss fjellvante nordmenn, selv om Ole som har høydeskrekk kanskje gruet seg litt på forhånd. Til tross for saktegående kø oppover var det god stemning ettersom de aller fleste følte seg pigge etter å ha sovet i «lavlandet» etter å ha vært over Lava Tower på 4650 moh dagen før. Sangen “Jambo Bwana” ble sunget igjen og igjen under hele turen og denne dagen hørte vi den ekstra mye siden mange grupper var samlet opp veggen. Vi var tidlig fremme i Karanga Camp etter det som var den enkleste etappen i løpet av hele uka. Etter å ha pakket ut sovepose og liggeunderlag benyttet vi muligheten til å tusle litt videre oppover i campen og utforske området litt på egen hånd. Vi ble bedt om å “møte opp” i spiseteltet en halvtimes tid før middag og ante ugler i mosen (ref. Oles bursdag). Inn kommer hele crewet med “Happy 40th birthday” banner, briller og kake mens de sang bursdagssang på både Swahili og engelsk. Banneren og brillene hadde Jannicke lurt med seg hele turen uten å si noe, og overleverte det til crewet tidligere på dagen. Hvordan kokken hadde klart å bake en bursdagskake med glasur, drip-kant og pynt på 4060 moh kommer for alltid til å være et mysterium! Men likevel sykt imponerende. Etter både mat og kaker og gode samtaler med Julius, tok vi kvelden.

Vi våknet til synet av Barranco Wall. Oppe i veggen kan vi (hvis man zoomer inn) allerede se noen folk som har begynt turen enda tidligere enn oss.
Flott utsikt mens vi pakker ned utstyret i campen.
Ibrahim forsikrer Ole om at det ikke er like farlig opp veggen som det ser ut til.
Vi hadde ikke gått mange meterne opp i veggen før utsikten ned til campen var bra.
Det ble ikke tatt noen bilder i de skumleste partiene (da hadde vi mer enn nok med å holde oss fast). Det var flere slike klyvepartier som dette, som bare var morsomme. Bra start på dagen!
Vi kom oss ikke langt på denne etappen heller, før jakkene måtte tilbake i sekken. Det var aldri like kaldt for oss, som guidene mente det var. 😂
God utsikt fra toppen av Barranco Wall. I bakgrunnen ser vi også en av de andre høye fjellene nord i Tanzania.
Dette var ett av 5 helikoptre vi så i løpet av turen, som kom for å hente folk som hadde fått høydesyke ned fra fjellet. I gjennomsnitt dør 1 person hver måned på Kilimanjaro som følge av høydesyke – litt mer på denne årstiden. Derfor tas sikkerheten på alvor og guidene følger nøye med på helsetilstanden til turistene og måler oksygenopptak og puls hver dag. De har også med seg høydesyke-tabletter som kan gis ved akutt høydesyke.
Dalen mellom Barranco Wall og Karanga Camp var preget av en skogbrann som var her i oktober i fjor (det var en ny brann noen uker etter at vi var her også). Sjefsguide Julius hadde ansvaret for å organisere bakkemannskapene som i hovedsak bestod av de som til daglig jobber som portører og guider på fjellet. Det er ikke hvem som helst som kan jobbe hardt i slike høyder som dette, og ekstra hensyn måtte taes.
Ole filmer Kilimanjaro’s versjon av vår lokale «Ruggestein» (som vi har i Fenstadmarka). Det gikk ikke å dytte ned denne steinen heller. 😆
Fremme i Karanga Camp. Dette var første campen vi ankom i så god form, og endelig kunne vi gå litt rundt og ta til oss inntrykkene.
Fremme i campen. Den beste dagen med tanke på formen!
Fjellgeita Jannicke på oppdagelsesferd rundt campen.
På denne høyden begynner de aller fleste å merke høyden godt. Skiltet representerer vår fjellvettregel «Det er ingen skam å snu».
Bursdagsnuss. Ole 40 år. Det er fortsatt over 1900 høydemeter opp til toppen i bakgrunnen.
Skylaget kom og gikk under hele oppholdet i denne campen. Her ser vi mesteparten av campen, og nesten opp til toppen av Uhuru Peak.
Her kommer teamet (alle 11 pluss oss to fikk plass i teltet) og synger bursdagssanger på både Engelsk og Swahili. De synger happy birthday på engelsk, en lignende versjon på Swahili, og en annen slags sang for alle feiringer på Swahili, og «Cut the cake» sang på både Engelsk og Swahili. Seansen varte i over en halvtime! Ole blir brydd av én eneste bursdagssang, men satt allikevel stor pris på denne feiringen.
Kokken, som for øvrig var litt av en skrue, bakte kake på over 4000 moh! Den både så bra ut og smakte godt. Denne hadde vi virkelig IKKE forventet. 😱🥳🍰
Deler av den Engelske versjonen av «Cut the Cake». Ole ser nesten ingenting gjennom disse brillene. Se mer av bursdagsfeiringen i YouTube-videoen nederst i dette blogginnlegget.
Beste bursdagen! Og trolig den beste starten vi kunne ha fått på en bryllupsreise.
Deler av «Cut the Cake» på Swahili.
Flott solnedgang som ble en fin avslutning på denne bursdagen.

KILIMANJARO DAG 5 & 6

KARANGA CAMP – BARAFU CAMP (DEL 1)

Start: Karanga Camp 4060 moh
Slutt: Barafu Camp 4620 moh
Høydemeter: 700 høydemeter
Distanse: 4 km
Tid: 3 timer

BARAFU CAMP – UHURU PEAK – BARAFU CAMP (DEL 2)

Start: Barafu Camp 4620 moh
Via: Uhuru Peak 5895 moh
Slutt: Barafu Camp 4620 moh
Høydemeter: 1350 høydemeter opp og ned
Distanse: 13 km
Tid: 11 timer

BARAFU CAMP – MWEKA CAMP (DEL 3)

Start: Barafu Camp 4620 moh
Slutt: Mweka Camp 3100 moh
Høydemeter: 1580 høydemeter ned
Distanse: 8 km
Tid: 4 timer

Dagen startet med en veldig kort etappe på litt i underkant av 4 km til Barafu Camp som er basecamp før toppen av Kilimanjaro (Uhuru peak). Det var dog nesten 700 høydemeter opp til Barafu Camp, så vi kjente både motbakken og høyden svært godt på denne turen. Vi kom frem til campen allerede før lunsj og hadde god tid til å hvile og forberede oss til hovedetappen opp til selve Uhuru Peak senere på kvelden. Det ble ikke mye søvn da vi både var spente på toppturen, og slet med å puste skikkelig så fort vi duppet av, så Julius anbefalte at vi like gjerne kunne starte toppturen tidlig. Vi startet på toppturen ca. 22:00. Det gikk sakte og rolig oppover og det ble etter hvert veldig bratt stigning som varte i mange timer. Det var bekmørkt og vi så kun det hodelyktene våre lyste opp. Langt nedover i bakkene så vi flere hodelykter på vei oppover. Den tynne luften var ekstremt tung å puste inn og det kjentes ut som kroppen var blytung. Musklene fungerte ikke ordentlig – og selv i så lav fart ble vi svært andpustne. Underlaget var løs grus/sand og bakkene gikk i sikk-sakk. Det kjentes ut som et evighetsprosjekt. Pausene ble hyppigere og hyppigere jo lenger opp vi kom. Vi slet begge to med balansen og det var flere ganger Jannicke nesten tippet over og Ole måtte holde tak i henne for at hun ikke skulle gå i bakken. Gradestokken krøp også nedover i løpet av natten. Camelbackene hadde fryst før vi hadde gått én time, til tross for at vi hadde isolerte slanger. Oppover det ekstremt lange og bratte henget tok også vinden seg kraftig opp da vi begynte å nærme oss skumring. Da vi endelig kom oss opp på ryggen ved Stella Point var det bare 1 km igjen til toppen. Heldigvis var det litt snillere stigning den siste biten. Da vi endelig kunne skimte det berømte skiltet på toppen av Uhuru Peak, presset tårene på. Til dels fordi vi nådde det veldig langsiktige målet vårt, og til dels fordi vi var SÅ utslitte! Det var et emosjonelt øyeblikk! Det var ca. -15 grader og sterk vind på toppen, så vi ble ikke værende lenge. På vei ned møtte vi ganske mange grupper siden vi var blant de første på toppen. Det var MANGE som hadde problemer, og flere måtte også gi opp bare noen få kilometer fra toppen. Vi “surfet” nedover på løsgrusen og tempoet gikk vesentlig fortere på tilbakeveien – heldigvis. Jannicke måtte ta det litt roligere siden det ikke var lenge siden hun hadde hatt brudd i foten, så Julius tok følge med henne mens Ole skøyt fart nedover med de to andre i crewet som hadde blitt med opp på toppen. Tilbake i basecampen fikk vi bare én time på oss til å hvile og pakke tingene våre, før vi skulle gå ca. 8 km videre nedover til Mweka camp – vår aller siste overnatting i fjellet. Første halvdel av etappen gikk i åpent landskap med ganske mye vind, mens den siste halvdelen gikk i noe som minte om sherpa trapper av litt dårlig kvalitet – som egentlig var skapt av naturen selv etter et tidligere lavautbrudd. Beina kjentes ut som Freia gelé da vi omsider kom fram til campen! Ikke så rart, da vi hadde gått totalt mer enn 2000 høydemeter opp, og nesten 3000 høydemeter ned siden forrige morgen (i fortsatt veldig stor høyde over havet).

Her ser vi et par kilometer tilbake mot Karanga Camp som gjemmer seg bak åsryggen lengst vekk på stien.
Vi ble ofte lurt av avstandene her oppe. Noe som så ut som 200 meter kunne fort vise seg å være 2 kilometer.
Snart oppe ved Barafu Camp. Her oppe ble minst to personer til hentet ned fra fjellet med helikopter den tiden vi var i campen.
Man setter etter hvert veldig stor pris på et slik do-telt. Skikkelig luksus oppe på fjellet!
Vår mest trofaste venn på turen! 💓
Det var ikke lett å sove de timene vi var i Barafu Camp som ligger på over 4600 moh. Vi slo i hjel noen timer med Yatzy.
Vår siste solnedgang oppe i den virkelig store høyden måtte nytes til det fulle.
Her ser vi gjennom skylaget, ned til deler av Moshi – 3800 høydemeter lavere enn oss.
Det ble ikke mange bilder i løpet av toppturen. Det var bekmørkt, storm, iskaldt, og vi hadde det blytungt. Her er vi endelig oppe på ryggen av Kilimanjaro. Kun 140 høydemeter og halvannen kilometer til toppen!
Her går vi langs kanten av krateret. Også på den siden er det noen tusen høydemeter ned.
Vi klarte det! Vi kom oss begge til toppen av Kilimanjaro – noe som har vært et mål siden vi først begynte å gå ned i vekt. Det var ikke mange som hadde troen da vi først begynte å snakke om dette, men vi har bevist for både oss selv og andre at vi klarer det meste om vi bare vil det nok. Et utrolig stolt og følelsesladd øyeblikk.
Fire fra teamet ble med opp til toppen. Uten teamet hadde vi aldri i verden kommet oss opp til toppen. Vi mener dette må være det beste teamet av de alle, ledet av Julius.
Det er en del klipp fra toppturen, men det blåste så mye at vi hører knapt nok noe som helst. Her står vi på toppen – Uhuru Peak – 5895 moh.
På turen ned ble formen stadig bedre. Da var det også allright at det hadde blitt lyst, slik at vi kunne nyte litt mer av utsikten. Det synes kanskje ikke helt på bildet, men det er noen tusen høydemeter ned til platået vi ser lengst vekk i bildet. Se mer fra turen ned i YouTube-videoen nederst i blogginnlegget.
Nede i Barafu Camp igjen. Det blir en del venting på teamene i denne campen, da det ikke er mange som får bli med opp til toppen.
Etter en time hvile i basecampen, fortsatte turen videre ned mot Mweka Camp. Skogbrannen vi så rester av på dag 4 nådde også helt hit.
Julius hjelper Ole med å stoppe neseblod. Det ble noen slike stopp de siste par dagene pga. høyden.
Den siste middagen på turen var en gryterett med tilbehør. Kokken likte å pynte tilbehøret til middagene.

KILIMANJARO DAG 7

MWEKA CAMP – MWEKA GATE

Start: Mweka Camp 3100 moh
Slutt: Mweka Gate 1580 moh
Høydemeter: 1520 høydemeter ned
Distanse: 9 km
Tid: 3 timer

Vi våknet etter en natt med den beste søvnen man kan forestille seg! Vi kan ikke huske sist vi sov så godt og lenge! Da vi våknet fant vi raskt ut at vi nå var tilbake i den fuktige regnskogen og at teltet vårt ikke var helt tett. Heldigvis var det den aller siste natten, så det var ingen krise at soveposer og liggeunderlag hadde blitt litt vått. De siste 8 km ned til Mweka gate gikk lekende lett og vi storkoste oss mens vi trasket gjennom den frodige regnskogen. Det var ganske gjørmete stier, men det var en annen type gjørme som ikke var like glatt som den “norske gjørma” vi er kjent med fra før. Da vi ankom gaten stod det folk klare til å vaske skoene våre – for 5 dollar hver selvfølgelig. Og som bortskjemte nordmenn flest takket vi ikke nei til det. Vi skulle uansett donere bort skoene til teamet, og ønsket ikke å gi de fra oss fulle av gjørme og støv etter turen.

Tilbake på Weru Weru Lodge, mottok vi sertifikat for vel gjennomført ekspedisjon og tok et felles bilde med hele crewet vårt. Vi overleverte også konvolutten med tipsen til crewet, samt noen sko og utstyr vi donerte bort. Deretter var det tid for en varm dusj og en iskald glass-cola. Coca Cola med sukker har aldri smakt bedre! Julius kom tilbake senere på kvelden og spiste middag med oss mens vi mimret tilbake på dagene som hadde vært. Virkelig en once in a lifetime, uforglemmelig reise! Vi er evig takknemlig for hele opplegget – fra Topp Afrika, til guiden vår Julius og crewet hans.

Etter å ha pakket om sekker og kofferter ble det et par timer powernap, før vi ble hentet midt på natten for å ta flyet tidlig på morgenen fra Kilimanjaro til Nairobi i Kenya for vårt neste eventyr. Mer om det kommer i neste blogginnlegg. Video med mer innhold fra ekspedisjonen finner du på vår YouTube-kanal.

Stay tuned for more!

Den siste etappen fra Mweka Camp til Mweka Gate gikk i regnskogen.
Slitne, men veldig fornøyde.
Vi fikk til og med se apekatter flere ganger på vei ned. Ikke rart vi er ekstra fornøyde da!
Bare et par hundre meter igjen. Vi klarte det!
Vi kom oss opp til toppen og ned igjen, med verdens beste guide – bokstavelig talt: Julius John White.
Mweka Gate. Tusen takk til Kilimanjaro og teamet vårt for livsvarige minner.
På vei tilbake til lodgen stoppet vi innom en turist-sjappe. Her hadde de godt utvalg i kunst og pyntegjenstander.
De hadde kunst fra flere lokale artister – et par av de var også tilstede i bygget, og kunne fortelle oss litt om kunsten. Vi endte opp med å kjøpe et litt mindre bilde da vi hadde svært begrenset plass i bagasjen.
Både crewet og turistene er slitne og fornøyde. Legg merke til kokken (bak Ole) som alltid måtte finne på noe fjas. 😂
Hele området nedenfor Kilimanjaro er preget av kaffe- og bananplantasjer.
Det var flust av biler fulle av klistremerker og tilfeldig reklame. De fleste var eid av et «fellesskap» som delte på kjøringen og utgiftene.
Det gikk mye i religion på bilene. Det spørs hvor mye det hjelper når de kjører 3 biler i bredden i begge retninger, på dårlige veier, og uten setebelte.
Andre biler hadde litt mer dedikert reklame, som denne Colgate bilen.
Det var nesten like mange småforretninger som det var hus.
Vi trodde det var mest en gimmick på tv at folk bar tunge ting på hodet, men det gjør de faktisk over alt her nede.
Over alt sitter folk langs gata i håp om at noen vil betale de for å bli kjørt et sted. Det fungerer litt som Über, men 100% piratdrosje.
Det er vanligere å sitte på med motorsykkel da dette er billigere enn å sitte på med bilene. Vi så stadig vekk 4-5 personer på en og samme sykkel.
Endelig tilbake på Weru Weru River Lodge. Stedet kan virkelig anbefales dersom du skal til Tanzania.
Julius overrakk oss diplomene fra fullført Kilimanjaro ekspedisjon.
Hele teamet samlet.
Vi hadde drømt om Cola hele uka vi var på fjellet, så nå var det ekstra godt å kunne unne seg en ekte glass-Cola,
Skikkelig, skikkelig digg! Dette bildet lyver ikke – dette var det beste vi har drukket noen gang.

Vi har også laget en video fra turen, som nå ligger på vår YouTube-kanal (litt bedre kvalitet dersom du ser den inne på YouTube, enn du får i vinduet nedenfor her).

Del 1 av bryllupsferien – Kilimanjaro, Tanzania.

Du vil kanskje også like...

3 kommentarer

  1. […] du ikke lest om del 1 av bryllupsreisen (Kilimanjaro)? Klikk her for å komme til innlegget eller klikk deg inn på vår YouTube-kanal og få med deg vår […]

  2. […] du ikke lest del 1 og 2 fra bryllupsreisen? Klikk her for å komme til del 1 (Mount Kilimanjaro) og klikk her for å komme til del 2 (Safari i Masai Mara). Eller klikk deg inn […]

  3. […] vi giftet oss i sommer (les mer om bryllupet her), og bryllupsreisen vår til Afrika og Hellas (les del 1, del 2 og del 3) […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *