Det har vært en lang og kjedelig vinter, med lange treningsopphold for oss begge etter Bislett 24. Vi gikk begge inn i den konkurransen småskadet, og med fortsatt slitne kropper etter Covid et par uker tidligere. Etter en lang periode uten at skadene ble noe bedre med ro og hvile oppsøkte vi idrettslege som fikk pekt oss i riktig retning fremover. Vi kunne så smått begynne opptreningen igjen i midten av februar. Denne gangen startet vi veldig rolig med tanke på ukentlig antall kilometer på beina, og har økt mengden svært gradvis. Da vi begynte å komme i form i 2022 gikk vi i den klassiske fella nybegynnere ofte gjør. 30 km i uka kjentes fint ut – la oss prøve 50 km. 50 km gikk helt greit – la oss prøve 70 km. 70 km gikk også bra – la oss prøve 100 km (og noen uker godt over dette også). Når vi i etterkant ser det svart på hvitt sier det seg selv at vi kanskje var litt VEL utålmodige. Nå som vi har ett år i bagasjen som ultraløpere vet vi jo at vi tåler ganske lange distanser, så nå fremover har vi et større fokus på å få til flere styrke- og intervalløkter innenfor den totale treningsmengden vi kan tillate oss. Vi ser at spesielt intervalløktene hjelper masse på fart og teknikk, og dét igjen gjør det enklere å jogge rolig på langtur uten å brenne for mye krutt. Da vi endelig var tilbake i normal trening (men med lav mengde) fikk dessverre Jannicke enda et tilbakeslag, da hun fikk veldig vondt i foten etter en økt med motbakkeintervaller. Etter mye frem og tilbake med fastlegen og røntgen uten at rådene hun fikk hjalp noe som helst, oppsøkte hun igjen hjelp hos idrettslege som raskt kunne fastslå at det også denne gangen dreide seg om tretthetsbrudd i foten. To av dem attpåtil. Det har nå gått noen uker siden den sure beskjeden, og begge har siden da hatt et slags felles mål: SMVE 20.-21.mai (Soria Moria til Verdens Ende). 

Ole har fått trent godt, og er nesten tilbake til formen han var før han ble syk på høsten. Trolig er formen bedre på kortere distanser, men det har foreløpig ikke blitt mange langturer. Hans mål er å fullføre SMVE 50+ miles, som ser ut til å bli ca. 86 km i for det meste terreng. Det er i lengste laget med treningsgrunnlaget han har nå, men det er i det minste en løypeprofil som burde passe han godt. Jannicke sitt mål er også å bli klar til løp den samme helgen. Idrettslegen sier at det er greit å delta på 27 km distansen dersom det ikke er noen som helst kjenninger i foten innen den tid. I opptreningen har det vært en uke med fullstendig ro og hvile, deretter en uke med rolig sykkel og elipsemaskin, og så har hun den siste uka kunne gå rolige og korte turer til fots. Foreløpig kjennes det veldig lovende ut, uten noen form for smerter i foten. Far/svigerfar Olav har også meldt seg på 27 km distansen, så det blir spennende å se hvem av de som er i best form til helgen. Ole starter midnatt, natt til søndag, mens Jannicke og Olav starter 10:00 søndag morgen. Hvis alt klaffer vil med andre ord alle 3 være omtrent på samme sted i løypa utover søndag formiddag. Vi har en liten drøm om å komme i mål sammen, men da er det mange tilfeldigheter som skal klaffe samtidig. 😅 Jannicke og Olav skal være support for Ole på et par matstasjoner utover natten, så uansett vil nok alle 3 komme i mål ved Verdens Ende ganske trøtte og slitne. Men så lenge vi faktisk kommer oss i mål tror vi alle vil si seg fornøyde.

TRENINGEN

Etter at vi kom oss tilbake i trening etter skadeoppholdet som varte et stykke ut i 2023 har vi lagt en ganske konservativ plan for å komme oss i form. Med unntak av uflaksen Jannicke hadde med brudd i foten har det gått ganske bra med opptrappingen så langt i år. Jannicke viser at i alle fall grunnformen fortsatt er god med tallene hun oppnår på sykkel (som hun ikke har mye erfaring med). Og utholdenheten er det ingenting i veien med, i alle fall ikke for et så “kort” løp som 27 km. Selv om man kommer seg litt ut i naturen også med sykkel, er det litt kjipt å ikke få bli med på alle de flotte turene Ole har vært på den siste tiden, spesielt i forbindelse med stolpejakt. Mens Jannicke har fått syklet litt i nærområdet har Ole vært med Olav til både Larkollen og Moss på stolpejakt. I tillegg har Ole tatt alle stolpekartene i kommunen vi bor i. De er alle flotte turer, så Ole har lovet å bli med Jannicke på nye runder med stolpejakt så fort hun er tilbake i skikkelig løpetrening igjen. Vi har rukket å ta én liten runde med stolpejakt sammen (“Skogbygda skole” kartet), og den runden ble svært innholdsrik. På vei mellom to stolper fikk vi øye på et rådyr som hadde satt seg fast i et gjerde som en nabo hadde satt opp for at ikke stolpejegere skal komme for nær tomten. Vi fikk hentet en nabo som var i nærheten, som tok med en tang slik at vi fikk klippet løs rådyret som så ut til å klare seg fint i det den løp avgårde. Da vi var nesten ferdige med runden hadde en bråtebrann kommet på avveie i nærheten av skogkanten, og det var 3-4 brannbiler på stedet for å slukke brannen. Null action med foten til Jannicke som klarte seg bra, men allikevel en tur vi kommer til å huske lenge. Nedenfor følger en liten recap fra noen av turene så langt.

STOLPEJAKT SKOGBYGDA SKOLE

Jannicke og bikkjene fikk endelig bli med på stolpejakt de også! 💖
Video fra redningsaksjonen. Den var livredd oss, så vi forsøkte å ikke være borti den mer enn nødvendig.
Selve stolperunden var en fin tur på litt over 3 km, blant annet med dette kunstneriske innslaget.
Her har de fått grei kontroll på bråtebrannen som så litt farlig ut en stund.

STOLPEJAKT LARKOLLEN

Turen Ole og Olav hadde på Larkollen ble kortere enn planlagt, da målestokken på kartet var helt feil. Uansett en flott tur som ble årets første på tørre stier. Turen ble totalt 16,42 km (vi hadde planlagt for ca. 28 km, derav sekker med utstyr).

Vi kom tett på dyrelivet flere ganger på runden. De lurte nok fælt på hva den gamle gubben løp slik for, når all den gode maten var her.
Årets hittil artigste stolpe. Her kunne man gått tørrskodd over litt tidligere på dagen, men vi valgte med vilje å ta denne helt på slutten av runden.

TRENING PÅ BAR STI VED ELLINGSJØEN

Dagen etter Larkollen løp Ole frem og tilbake langs en liten innsjø i nærheten av der vi bor. Når man løper frem og tilbake på det eneste noenlunde snøfrie strekket med sti i flere timer er man over gjennomsnittet ivrig etter å løpe på sti igjen. 🤣 Det ble ca. 17 km tur, mens strekket frem og tilbake ved sjøen var ca. 1,4 km hver vei.

SYKKEL FOR JANNICKE I OPPTRENINGEN

Det har blitt noen flotte turer på sykkel for Jannicke. Men hun gleder seg VELDIG til å kunne løpe igjen! Flere ganger har Jannicke fått selskap av sin gode venninne (hennes samboer har også vært med på noen turer). Det hjelper å ikke alltid trene alene.

STOLPEJAKT PÅ JELØYA

Stolpejakten i Moss ble årets første skikkelige langtur for Ole. Mens Olav tok stolpekartet “Jeløya Rundt” på ca. 37 km, tok Ole først alle stolpene på stolpekartet “Jeløya Øst” før han også fortsatte på “Jeløya Rundt” løypa. Totalt ble rundene 48,32 km. De siste 5 timene av turen gikk helt uten inntak av væske da han hadde tatt med alt for lite i forhold til temperaturen. Ole takler overgangen til varmere vær dårlig, og akkurat denne dagen var det 10-15 grader varmere enn ukene i forveien. Det positive var at beina kjentes overraskende bra ut selv etter mange timer på tur. Han hadde også husket å ta med powerbank for å lade mobilen underveis, men glemt av kabelen i bilen. Det det full fokus på sparing av batteri de siste timene, og derfor ingen bilder den siste halvdelen. Dere som leser får bare stole på at det var flott også på østsiden av Jeløya. 😅 De siste 3 stolpene var det kun 1% batteri igjen på mobilen, og det er årets tidlige julemirakel at Ole slapp å kjøre tilbake for å ta de siste stolpene på nytt.

Vi er ikke eksperter på området, men dette er vel grågås? De brydde seg ikke om passerende mennesker.
Rundens høyeste puls kom i den bratte bakken opp til toppen. Forrige stolpe var nede ved campingen.

STYRKETRENING

Vi har begge vært flinke til å prioritere minst én, men gjerne to styrkeøkter i uka. Jannicke trener som regel på det splitter nye og fancye treningsrommet på jobben, mens Ole trener hjemme. Vi drar begge til Nes Arena når vi trener styrke sammen. Ikke bare er det skadeforebyggende, men det hjelper oss også å holde fokus på trening og kosthold gjennom uka når vi trener styrke på «hviledager» for selve løpingen.

På arbeidsplassen til Jannicke har de satt opp et splitter nytt og toppmoderne treningsrom, som er helt gratis for de ansatte å bruke.
Jannicke trente sittende og liggende med fotstøtta på de første ukene etter besøket hos idrettslegen.
Hjemme trenes det med kroppsvekt og sekk, siden vi ikke har vekter eller avansert treningsrom hjemme (enn så lenge).
Totalt ble det ca. 7 kg ekstra med sekk og innhold på denne økta. Det kjenner man greit gjennom en hel styrkeøkt.

STOLPEJAKT I HJEMKOMMUNEN, NES

Stolpejakten i kommunen kom endelig i gang i slutten av april / begynnelsen av mai, og Ole har tatt alle kartene som er tilgjengelig så langt. Her blir det nok nye turer på Ole som har lovet å bli med Jannicke når hun er tilbake på beina igjen. Med så mye flott terreng kan rundene tas både to og flere ganger uten at man går lei.

Dette området av stolpekartet på Hvam var nytt for Ole. Flott landskap.
Normalt sett er vi ikke veldig glade i «frem og tilbake» stolper, hvor vi må tilbake samme veien som vi kom, men akkurat denne plassen forstår vi godt at de ønsket å vise frem (Hvam kartet).
Alltid interessant med lokal historie som man ikke nødvendigvis visste om fra før av (Hvam kartet).
På Brårud kartet var det mange kreative løsninger. Her er det avbildet en stolpe som man kunne dra fra ene til andre enden av den lille sjøen for å få registrert stolpen. Flott plass for en liten pause ser man også i bakgrunnen.
På Brårud har de tilrettelagt med hundrevis av meter med klopper over flere myrområder. Ingen problemer å gå tur i området noen av årstidene.
Her er også ett av mange kreative innslag på Brårud kartet. Bildet er tatt ved en gapahuk hvor det også er flott å ta seg en hvil og kanskje en liten matbit.
Også på Auli kartet var det mye flott terreng! Oppe på toppen her er det utrolig god utsikt i flere retninger.
Det er ikke alltid det som er tegnet som vei på kartet er så veldig løpbart (Auli kartet). 😂
Stolpekartet på Årnes er den mest lettgåtte (evt. løp) runden i kommunen, sett bort fra kanskje den kjempekorte runden ved Skogbygda skole). Nesten hele runden på Årnes går på asfalt i og rundt de forskjellige boligområdene.
Også på Dragsjøkartet var det kunstneriske innslag fra den yngre generasjonen.
Denne brua måtte bygges opp på nytt etter at vårflommen hadde ødelagt den forrige. Dette kartet åpnet litt senere enn de andre kartene siden de måtte få på plass den nye brua først.
Også på denne runden er det flere gapahuker hvor man kan ta en liten pause.
Halve runden går på flotte stier. Den andre halvdelen går på turveier, som på bildet her.

TEST AV OLAVRUNDEN

Siden det var lite snø i området ellers skulle Ole sjekke forholdene på vår vanligste terreng-runde, “Olavrunden”. Runden er 15 km lang med en del kupering. Det ble en svært tung runde med mye snø oppe i høyden, men vi håper at det smelter i løpet av et par uker med varmt vær, slik at vi kan bruke den i treningen inn mot RPL50 i slutten av juni. Uansett ble det god trening av turen.

Greie forhold opp fra Ellingsjøen.
Oppe på første ryggen var det litt snø, men fortsatt løpbart.
Mye flott natur på denne runden.
Det var mye snø den siste kilometeren opp til Ruggestein, men fortsatt «bare» opp til anklene.
Opp mot rundens høyeste punkt, Vardehøgda, var det mer snø. Her har Ole snudd seg og tatt bilde av sine egne spor, da han trolig var førstemann opp her etter vinteren. Det var til tider veldig vanskelig å følge noen sti, men Ole er heldigvis godt kjent i området.
Det ble flere kilometer med tråkking i snø på runden.
Endelig nede i mer løpbart terreng igjen.
Dette er normalt sett en flott runde. Nede på solsiden av løypa igjen var det helt fritt for snø.
Her er kloppen Ole snudde ved da han løp frem og tilbake langs Ellingsjøen et par uker tidligere. Da var det fortsatt en del snø her.
Nede ved Ellingsjøen igjen. Nå har endelig isen smeltet over hele sjøen. Her er det bare litt over 1 km ned til bilen. Det ble ingen løyperekord i dag, men det var heller aldri målet.

FORBEREDELSER TIL SMVE

SMVE blir hittil årslengste tur for Jannicke, og den lengste turen for Ole noensinne hvis vi ser bort ifra Bislett 24 hvor man har mat, drikke og alt annet man kunne finne på å trenge hver runde (550 meter). Det er ikke så mye forberedelser Jannicke trenger til en tur på 27 km utover å få foten i orden, men for Ole er det en del ting som må testes. Den siste tiden har det blitt testet litt forskjellige oppsett på sko og sokker. Dette er et område som alltid har bydd på litt problemer på de skikkelig lange turene tidligere, så det blir spennende å se om det blir noe bedre denne gangen. For å vite litt hva vi går til har vi også sett alt av videoer vi har klart å finne fra løypa på YouTube, og også lest alle rapporter som har kommet på Facebook og andre sosiale medier. Det er i skrivende stund fortsatt litt snø i deler av traséen. Sannsynligvis smelter mye av det før løpet, men det blir nok ganske vått enkelte partier. Det er også laget en huskeliste over alt utstyret som må være med både i sekken fra start, og over hva som må ordnes på matstasjonene. Noe har måtte blitt testet ut for første gang, som backup GPX-fil på mobilen, tilfelle navigasjon på klokka skulle finne på å streike. Ole har nå funnet en grei løsning for hvordan han skal løse det rent praktisk å ha mobil, powerbank, osv., lett tilgjengelig i sekken, uten at det havner i veien.

Det er i skrivende stund over to døgn til SMVE, men Ole er godt i gang med å gjøre klart utstyret.

SMVE TEST I TESIÅSEN

Turen i Tesiåsen var designet for SMVE prepp. Ganske likt kuperingsmessig og ganske like forhold. Rundene gikk i “ultra” fart, samtidig som alle mulige scenarioer med lading og kartfeil ble testet. Det ble testet sko som skal være backup sko, ved et eventuelt skobytte underveis, og det ble testet en annen type løpeshorts som helt klart ikke skal brukes. Det ble også testet et høyere inntak av både mat og drikke enn på tidligere langturer, som ser ut til å fungere bra når farten er såpass lav.  Alle erfaringer på dette stadiet er gode erfaringer, da vi lærer både hva vi burde og ikke burde gjøre.

Det var for det meste fine forhold hele runden. Litt gjørmete over noe hogst og i et par myrområder.
Med tunge bein og tung sekk fristet det med en stopp i gapahuken hver eneste runde.
Tilbake til bilen ble det testet en sti vi ikke har vært på tidligere, for å få testet kartene på klokke og mobil.
Også på denne runden kom dyrelivet tett på.

De siste ukene har det først og fremst handlet om å være tålmodig ved at vi ikke må bli for ivrige i opptreningen. SMVE er ikke noe hovedmål for noen av oss i år, men det er jo gøy å klare målene sine når man først stiller opp. Uansett gleder vi oss masse, og håper begge kommer oss til mål ved Verdens Ende.

Om vi klarer å komme oss helt hit til fots skal vi være veldig fornøyde!
Og til slutt: GRATULERER MED DAGEN SOM VAR 17.MAI! Dagen ble feiret hjemme hos Ole’s foreldre, også sammen med Jannicke’s foreldre. Vi rakk også begge en treningstur hver i løpet av dagen. 😎

Du vil kanskje også like...

1 kommentar

  1. […] Inn mot løpet har vi gjort en del forberedelser for å kunne være klare til løpsdagen. Spesielt Ole har måtte finne ut av backup navigering da det kun var de siste 27 km som var merket, og hvordan han skulle få med seg alt det obligatoriske utstyret uten at alt lå hulter til bulter. Det er fortsatt litt for tidlig i treningsbolken til å ta en så lang tur, så det var knyttet en del spenning til hvordan dette skulle gå utover natten. Noen få gode langturer og spesifikke treninger for dette løpet har det dog blitt. Les mer om det her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *