I helgen arrangerte far/svigerfar Olav Engen det årlige familiemesterskapet i orientering. Familien Engen har vært aktive i orienteringssporten siden 70-tallet, og familien har arrangert internt mesterskap med både premiering og vandrepokal hvert år siden 1977. Noen i familien er fortsatt aktive o-løpere og engasjerte ildsjeler som blant annet setter ut turorienteringsposter i Nes kommune for lokalbefolkningen og turgåere. Turorientering er ikke like populært som Stolpejakten, men er et fint alternativ for oss som liker å teste kart og kompass-skillsene fra tid til annen. Turorientering baserer seg på at man finner fram med kart og kompass, og har ingen app med GPS-spor slik som Stolpejakten. I tillegg ligger tur-o postene utelukkende i skogsterreng og ofte utenfor stier. Vi har gått turorientering på vårparten i flere år, men gjerne med Ole som kartleser. Siden Jannicke nå skulle delta i sitt første familiemesterskap har vi benyttet tilbudet de siste par ukene med Jannicke som kartleser for å øve litt på bruk av kart og kompass.

På grunn av Covid pandemien ble det ikke arrangert noe mesterskap i 2020 eller 2021. Derfor ble det nå arrangert et 3-dagers internt familiemesterskap for å “ta igjen” for de årene det ikke ble noe av. Da passet det bra at det allerede var et eksisterende orienteringsarrangement i Sälen i Sverige der man kunne stille i åpen klasse med eget lag. Der var løypene lagt opp av arrangørene i varierende vanskelighetsgrad. Da vi har med en del folk som er helt ferske med orientering deltok i den nest enkleste løypa; “Lätt 2,5 km”.

Første løp gikk allerede fredag kveld, så det var bare å skifte til løpetøy så fort vi ankom hytta vi hadde leid, og reise til start. Første dagen var de fleste løypene lagt lavt i fjellterrenget, med mange myrer og vått terreng. Vi fikk kartet rett ved start og hadde bare et par minutter på oss til å se på kartet før vi skulle løpe. Det var viktig å holde tunga rett i munnen og sjekke postkodene og -beskrivelsene nøye, da det var mange forskjellige poster tilhørende andre løyper. Og o-løpere i de forskjellige løypene kom løpende på kryss og tvers over alt. For en nybegynner som Jannicke var det nokså forvirrende. 😅 Jannicke bommet litt på den ene posten, som kostet henne 12-13 minutter ekstra, men kom ellers greit igjennom og fant alle postene til slutt. Det ble en ikke så uforventet sisteplass på Jannickes aller første familiemesterskap i orientering (med unntak av en som løp feil løype og ble disket). Men det var flere løpere enn bare familiemedlemmer som stilte i samme klasse som oss og Jannicke hadde faktisk flere løpere bak seg på de offisielle resultatlistene. Ikke verst til å være aller første gang! Ole derimot løp et sterkt løp. Selv med en liten bom, tapte han ikke mer enn 1 minutt og løp inn til seier i helgens første familiemesterskap for 2020. 🥇 Siden alle i familien har forskjellige utgangspunkt både med tanke på fysisk form og orienteringskunnskaper, blir det satt individuelle handicap slik at alle kan konkurrere på like premisser ut fra sine utgangspunkter. 

Jannicke i godt driv i innspurten fredag.
Strekktidene viser at Jannicke var nest raskest i innspurten av alle i familen.

Dette er nok vanskelig å tro, men torsdag kveld var vi på New Yorker på Strømmen og handlet litt nye sommerklær. Ole kjøpte seg denne T-skjorta uten å legge merke til at printet ligner på et orienteringsflagg. Først da han prøvde T-skjorta hjemme før vi reiste til Sälen, så vi at det lignet på et orienteringsflagg og Ole bestemte seg for å ha på seg den under premieringen dersom han vant en av dagene. Etter at førsteplassen ble utdelt Ole på fredag, spør tante Ida om det er like tilfeldig at det også står printet dagens dato på samme T-skjorte! Det var ikke mulig! På T-skjorta med orienteringsflagg står det printet 2022.07.01 – altså dagens dato der Ole tok førsteplass i Engens familiemesterskap i orientering. Denne T-skjorta er ikke engang laget for det formålet og er en masseprodusert T-skjorte fra New Yorker som jeg tviler på at designeren i det hele tatt har visst hva et orienteringsflagg er da han/hun designet den. Fullstendig tilfeldig og mindblowing! 🤯 Det ble en snakkis hele helgen.

Ole vant familiemesterskapet som ble arrangert 01.07.2022, noe som passet skummelt bra med den tilfeldige t-skjorten som var kjøpt dagen før avreise.

Lørdag var det ny dag (og nytt år) for nok et orienteringsløp. Denne gangen var løypa lagt litt høyere opp i terrenget, fortsatt med litt vegetasjon men mindre myr enn dagen før. Men til tross for mindre myr hadde vi ikke været med oss, og det regnet og blåste kraftig så det var en våt og kald fornøyelse. Denne gangen løp Jannicke feilfritt gjennom alle postene og hadde en god slutt-tid. Av alle i klassen ble hun nr. 14 av 30 løpere og dermed på øverste halvdel! Medregnet handicap endte Jannicke på 1.plass i Engens familiemesterskap for 2021 i sitt andre orienteringsløp noensinne! En vanvittig utvikling og prestasjon for ei som knapt nok har tatt i et kart og kompass! Ole var ikke langt bak og endte på en 3. plass bare slått av fetter Hans-Kristian med 3 min og 7 sek (medregnet handicap).

Jannicke sjekker klokka og ser at lørdagens tid blir bra.
Ole sier han tror det blir seier. 😁
Full spiker de siste 100 meterne.
…og seier ble det. Fornøyd Jannicke som vinner av familiemesterskapet allerede i sitt andre o-løp noensinne!

Lørdagskvelden samlet hele familien seg på en lokal restaurant i Sälen og spiste middag sammen. Vi var totalt 14 stykker som var med til Sälen denne helgen. Vi hadde leid 2 store hytter der vi bodde 8 stykker i den ene hytta og 6 stykker i den andre hytta. Vandrepokalen ble glemt igjen hjemme hos den som sist vant den i 2019, men Olav hadde bestilt egne medaljer til deltakerpremie til alle med bånd der det stod “Engenmesterskapet i orientering 2020 – Sälen” og samme for 2021 og 2022 med andre farger på båndene. Veldig kult med helt egne familie-medaljer! 🥇🥈🥉

Her er medaljene for 2020, 2021 og 2022 på veggen hjemme i Fenstad.

Søndag hadde vi håpet å slippe unna regnet, men dessverre var det også denne dagen kraftig regn og vind. Dagens start var halvveis oppe i en av slalombakkene, så oppvarmingen var selve gåturen fram til start. Vi trodde vi endelig skulle få løpe litt på snaufjellet, men løypa var lagt slik at den gikk nedover i terrenget med vegetasjon og myr igjen, så det var ikke lenge vi fikk løpe i åpent terreng. Men det var nok like greit da været var som det var. Også denne dagen løp Jannicke feilfritt, dog med litt nøling på veivalg mellom 2 av postene. Ole hadde også noen små-bom, men kom seg raskt igjennom løypa. Denne dagen endte vi begge på en delt 2.plass på nøyaktig samme sekund (medregnet handicap). Det er første gang i familiemesterskapets 45 år gamle historie at noen på pallen har nøyaktig samme tid etter at handicapet er medregnet.

Etter premieutdeling, pakket vi baggene og satte kursen hjemover igjen. Bikkjene har vært hos “bestemor” og “bestefar” (Les: Jannickes foreldre) i Oslo og storkost seg der i helgen. Men det var godt å få de hjem igjen.

Her er hele (gj)Engen samlet. Selv om vi er i alle aldre og størrelser er dette løpet ett av årets viktigste for flere av oss. 🤣

Du vil kanskje også like...

2 kommentarer

  1. Så fin oppsummering av en trivelig helg! Vi konkurrerer igjen til neste år!

    1. Vi gleder oss allerede! Det var en flott helg med familien, og det var gøy å løpe orientering. Skal ikke se bort ifra at vi slenger oss med på noen lokale løp fremover. 🤔

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *