Spissingen til vårt første ultraløp har begynt, og den siste uken har vi begynt å øke antall km på beina igjen. Håpet er at vi begge kommer oss skadefrie gjennom perioden hvor vi øker treningsmengden. Etter 3-timers løpet forrige søndag, som du kan lese mer om her, valgte vi å stå over trening på mandag. Mandag er normalt sett uansett hviledag for oss siden Jannicke har korøvelser, men det hender Ole tar seg en tur i området allikevel. For å ikke provosere den vonde foten til Ole ble det styrketrening på tirsdag før vi på onsdag tok en rolig tur på stolpejakt i nærområdet.

Stolpejakten i Fenstad gikk i såpass kjente områder at vi allerede har løpt forbi de fleste stolpene på trening, men runden bød likevel på noen nye områder for oss begge, med både flotte stier og god utsikt. Her blir det helt klart flere alternative treningsrunder i tiden fremover.

Denne gapahuken ligger ikke langt unna våre faste treningsruter, men her hadde vi allikevel aldri vært tidligere.
Flott utsikt vestover.
Når man er på stolpejakt langt ute i skogen tar det iblant lang tid å registrere besøk på stolpene.
Denne hytta i sørenden av Ellingsjøen kan leies for enkel overnatting. Absolutt et godt alternativ hvis man vil ta med barna ut i skogen for litt fiske og friluft.
Mistberget i nord kan sees fra store deler av området.

Torsdag ble det intervalltrening på oss siden vi også trenger noen flere økter med litt fart i beina. Det er nok her vi har vært minst gode den siste tiden. Det ble en hard økt for bena, men det passet oss begge bra siden Jannicke kun skulle løpe en kort etappe i Holmenkollstafetten lørdag (hun hadde vakthelg på jobben), mens Ole skulle løpe rolige langturer i Ecotrail løypa med folk fra Romerike Ultraløperklubb (RULK) fredag, lørdag og søndag. Jannicke rotet seg litt bort i skogen der vi løp intervaller, så hun fikk over2 km ekstra med nedjogg tilbake til bilen. 😅

Vi startet runden sørover. Planen var at Jannicke skulle følge veien under den rosa streken tilbake til start, men det ble altså en ekstra lang runde på stiene nord i området.

Etter jobb på fredag løp Ole gjennom de siste 16 km av Ecotrail 80 km løypa sammen med medlemmer fra RULK og et par ekstra folk som hadde blitt invitert via “Norsk Ultra” gruppen på Facebook. Olav var med, og tjuvstartet ca. en halvtime foran resten av gruppa for at de skulle bli ferdig samtidig. Ryggen hans var derimot såpass bra på denne turen at de andre aldri klarte å ta han igjen, som jo er veldig godt nytt. Denne turen var det Ole, Ragnhild og Jørgen fra RULK, samt Anita og Marcin som også ble med. Det var på forhånd avtalt at dette skulle være en “rolig-gruppe” med lav fart, men vi antar at “rolig” for folk som løper tusenvis av kilometer i året er relativt. De første 6 km gikk på en småkupert sti langs Lysakerelva i variert tempo. Mer enn sakte nok for Ole som er god i teknisk terreng. De siste 10 km gikk på asfalt og grusveier i en fart rundt 6 min/km som er en fart Ole sjelden holder på trening. Det er ikke noe problem med den farten isolert sett, men beina skulle tross alt gjennom enda 65 km de neste to dagene (og hadde både styrketrening og intervaller i beina fra før av). Det er ikke mange måneder siden dette var konkurransefart på 5 km! På den positive siden var det ikke lenger noen kjenninger til smertene Ole hadde under venstre fot etter 3-timers løpet forrige søndag.

Siden det var arbeidsdag ble fredagens tur bare fra Grini bru til målgang på Vippetangen. Normalt sett hadde vi tatt denne siste etappen fra Fossum ca. 5 km lenger nord i løypa, ved starten på 21 km løypa. Denne varianten gav oss med andre ord de ekstra 5 kilometerne å løpe på søndag for å fullføre hele løypa.
Far og sønn Engen vil for alltid være barnslige. Her vurderte vi om det hadde vært enklere med et slikt fartøy, men kom fram til at det kanskje var enklere til fots langs Lysakerelva.
Grinidammen med Grini Mølle i bakgrunnen.
Deler av stipartiet er veldig bra og løpbart.
Store deler av dette partiet har rekkverk da det er svært bratt og langt ned til elven.
Ingen bakker var spesielt lange, men det ble allikevel 200 høydemeter langs elven med alle de bratte bakkene.
Det er brattere enn der ser ut som på bilder. Det er ikke mange som løper opp denne trappa når de kommer hit etter nesten 70 kilometer av Ecotrail-løypa (40 km for de som løper 50 km løypa).
Ole og Marcin ved flotte Granfossen.
Jørgen og Ragnhild styrte tempoet.
Her er vi helt i enden av Lysakerelven. Når løperne i Ecotrail kommer hit har de «bare» 10 kilometer igjen til mål.
For at løypene skal bli lange nok er det lagt opp til en liten «strafferunde» på 2,5 km inne på Bygdøy. Det er fint på Bygdøy, men det er nok ikke denne ekstra sløyfen som frister mest når man nærmest kan se mål foran seg inn mot Oslo sentrum.
Her passerer man fargerike Skur 13, der man på baksiden har et digert Pushwagner-kunstverk.
Her tok gruppa igjen Olav som allerede satt og ventet ved målområdet. Marcin til venstre, Ole i Front, Jørgen i bakgrunnen og Anita til høyre.
Målområdet for årets Ecotrail. Her er det stor fare for at det blir mange løpere som unner seg en kald øl etter løpet.

Allerede tidlig lørdag morgen skulle Ole, Olav og 5 andre løpere dra gjennom de første 32,5 kilometerne av Ecotrail 80 km løypa, så etter økten fredag kveld var det bare å kjøre rett hjem for å klargjøre sekken og få litt søvn. Restitusjon for beina ble det lite av. 😂 Lørdagen var det, heldigvis for Ole sin del, delt opp i en “rask-gruppe” og en “rolig-gruppe”. Noen eliteløpere i den raske gruppen, og Ragnhild, Marit og Ole i den rolige gruppen (Olav gikk etter, men skulle se an alternative ruter til dagens destinasjon dersom ryggen ikke tillot noe jogging). Allerede de første minuttene ble det klart at denne dagen heller ikke kom til å bli veldig rolig for Ole sin del. Det ble for det aller meste løpt rundt 6 min/km i motbakke langs Akerselven fra Grønland og opp til Maridalsvannet hvor de fortsatt kunne se den raske gruppen foran seg i bakken. Der måtte Ragnhild gi seg for dagen da hun følte seg uvel, så da ble det kun selskap av Marit resten av runden. Hun er en veldig god løper, så Ole fikk mer enn nok å bryne seg på de siste 24 kilometerne også. Etter at de hadde løpt langs Maridalsvannet fortsatte turen over Fageråsen før de fortsatte sørover mot Sognsvann. I sørenden av Sognsvann ble det gjensyn med Olav som hadde tatt en 8 km kortere rute fra Maridalsvannet og bort til Sognsvann. Olav slapp samtidig også det tyngste partiet av hele Ecotrail løypa over Fageråsen, og det passet godt fartsmessig å holde følge med han et par kilometer opp til toppen av Vettakollen, før Ole og Marit løp resten av veien opp til Frognerseteren hvor bilen stod parkert. Dagen endte på 32,58 km og 1067 høydemeter etter 4 timer og 32 minutter med løp, jogg, gange og bildetaging – ikke veldig langt etter den raske gruppen. Det var en veldig flott tur i vakkert terreng og godt selskap, men farten var nok tett oppunder Ole’s konkurransefart på en slik trasé med slitne bein. Utover kvelden fikk han vondt på utsiden av høyre fot (motsatt fot fra forrige helg) som etter hvert ble litt vond å gå på, men ikke verre enn at det skulle være mulig å jogge litt rolig på den søndag.

Lørdagens tur var de første 32,5 km av 80 km løypa til Ecotrail.
En av mange underganger langs Akerselva.
Det er veldig fargerikt og flott langs den nederste delen av Akerselva.
Aamodt bro. Denne gynger når man løper over den.
Mange gode minner fra Wallmans.
Sagfossen. Her var det flere som trente bakkeintervaller da vi passerte.
Denne så litt trist ut stakkars. Satser på at det er noen som vil holde den med selskap på en så flott dag.
Ragnhild gav seg for dagen like før Maridalsvannet. Herfra og inn var det kun Marit og Ole i «rolig-gruppa».
Det er flott langs Maridalsvannet på en slik dag.
Det var en lang og bratt motbakke opp til Fagervann. Heldigvis var det et veldig flott område som gjorde det verdt den ekstra innsatsen for å komme seg opp.
Olav ble tatt igjen i sørenden av Sognsvann hvor han kom inn på Ecotrail løypa igjen. Alle tre holdt følge opp til Vettakollen.
Det var mye folk oppe på Vettakollen. Ikke så rart med så fin utsikt!
Fra Vettakollen kunne vi endelig se mot Holmenkollen hvor bilen stod parkert. Bare 4 km igjen nå.

Jannicke på sin side fikk hjelp av en kollega til å holde fortet på jobbvakten lørdag slik at hun kunne delta på Holmenkollstafetten sammen med flere av de andre kollegaene sine. Vi var med andre i samme området, men på vidt forskjellige turer denne lørdagen. Jannicke var veldig spent på farten hun skulle klare å holde, men det er tydelig at formen er på rett vei, for hun gjennomførte etappen sin med en snittfart på 5:01 min/km! Dette var utrolig oppmuntrende og definitivt et steg i riktig retning. Det var kjempegod stemning både i og langs løypa med tusenvis av deltakere og tilskuere. Stort sett alle kollegaene løp også raskere enn forventet, og slik blir det selvsagt godt humør av. Etter løpet feiret de på Baltazar restaurant med masse god mat og drikke. Alt i alt en veldig flott opplevelse som frister til gjentakelse.

Oversikt over de forskjellige etappene av Holmenkollstafetten.
Jannicke skulle løpe 11. etappe, mellom punkt 10 og 11 på kartet.
Det er mange tusen som løper Holmenkollstafetten hvert år, og selv om det deles opp i mange grupper og mange etapper blir det tett med folk hele løypa, hele dagen.
Slike korte løp er slitsomt på en helt annen måte enn lange, rolige løp. Blodsmak i kjeften omtrent hele veien.
Snittfart på 05:01 er kjempebra! Veldig godt tegn på at formen er bra.
Det er tett med løpere hele dagen.
Her er bedriftslaget til Jannicke fra Air Cargo Logistics. God stemning.
Etter løpet ble det litt tid til sightseeing i Oslo før middag. Her fra Frognerparken.
Slottet må man også innom når man har muligheten.
Også ble det selvsagt et lite besøk i godtebutikken. Vel fortjent.
Kvelden ble avsluttet med god mat og drikke på Baltazar restaurant i Dronningens Gate.

Søndag morgen reiste Ole og Olav på nytt ned til Oslo, denne gangen for å komme seg gjennom de midterste 32 km av Ecotrail løypa. Olav skulle starte med en snarvei som er 4 km kortere og et par hundre høydemeter mindre i starten av løypa for å få et forsprang på de andre. Denne dagen var det Ole, Ragnhild, Ninette og Jonas som skulle løpe i rolig-gruppa, men det ble fort klart at Ninette og Jonas som begge er utrolig gode løpere gjerne kunne holde et høyere tempo spesielt i motbakkene. Målet for Olav var å holde unna for Ole og Ragnhild frem til en lang motbakke etter Sørkedalen etter henholdsvis ca. 16 og 20 km. Målet for Ole og Ragnhild var å ta igjen Olav før de kom over toppen og inn på litt mer teknisk terreng ned mot Fossum. Ole og Olav kan følge hverandre på livetrack og hadde god kontroll på hvor langt unna de var. Olav gikk på for harde livet opp motbakken for å holde de andre bak seg, mens de bak gikk for harde livet for å klare å ta han igjen. 🤣 Om det ikke er tydelig fra før av, så er konkurranseinstinktet sterkt i denne familien. Men et mål er et mål, og helt oppe på toppen klarte de akkurat å ta han igjen på et punkt alle tre var fornøyd med. Det var allerede på forhånd avtalt at vi skulle holde følge resten av veien etter at Olav ble tatt igjen, noe Ole trolig uansett måtte ha gjort ettersom foten nå hadde blitt svært vond å løpe på. Alt det harde underlaget de siste dagene er uvant for kroppen og det er nok lurt å lytte litt på den når den sier at man må ta det litt med ro. Selv om resten av turen tilbake til punktet vi startet fredag var vond gikk det allikevel ganske radig med farten. Olav var i stand til å jogge mer enn på lørdag, så snittfarten for Ole ble ca. den samme begge de to siste dagene. Søndagen var det riktignok “bare” 785 høydemeter, så litt lettere var det jo.

De midterste 32 km av Ecotrail løypa ble den siste delen vi løp siden vi startet med de siste 16 km på fredag. Vi startet dagen på samme sted som 50 km løypa starter.
Ole, Luna (hunden), Ninette, Ragnhild og Jostein. Som ventet tok det ikke lang tid før Ninette og Jostein dro ifra i motbakkene. Det var nok til det beste for alle parter denne søndagen. 😅
Her blir løypa naturligvis lagt om litt før selve konkurransen. Det bygges på toppen av voksenkollen, ca. 4 km etter starten på 50 km løypa.
Tryvannstua ligger flott til ved store Tryvann.
Det klang i klokkene da vi passerte Nordmarkskapellet.
Utsikt tilbake mot Blankvannsbråten.
Fin sti. Videre innover var det en del mer røtter og teknisk terreng.
Livetrack viste at Olav var halvannen kilometer foran Ole og Ragnhild, så det ble satt litt fart på grusveien ned til Sørkedalen.
Det fristet å ta seg en pust i bakken…
…men denne dama husjet oss videre.
Det fristet heller ikke noe mindre å stoppe her for en vaffel eller noe annet godt.
Fra Sørkedalen var det 3 km jevn stigning. Dette er den siste lange motbakken i Ecotrail løypa. På toppen av denne lange motbakken ble Olav endelig tatt igjen, og ble herfra med Ole og Ragnhild resten av turen.
Ole ville helst ha bjørnen til å transportere han de siste 6-7 kilometerne av dagens tur, men den var steinalvorlig i oppdraget sitt med å passe på Østernvann.
Det er flott nede ved Bogstadvannet.
Olav har jobbet seg opp dagens siste lille kneik. Nå skal det bli godt å komme seg hjemover!
Far og sønn selfie. Nesten 81 km tilbakelagt de siste 3 dagene.

Utover søndag kveld og frem til skrivende stund onsdag er det fortsatt veldig vondt i foten til Ole. Vondt nok til at han ikke klarer å stå på foten. RICE prinsippet testes ut til det fulle: Rest, Ice, Compression, Elevation. Her er det med andre ord hvile for foten, nedising av det vonde området, kompresjonsbandasje og foten høyt mesteparten av døgnet som gjelder. Vi satser på at et par rolige dager til vil gjøre nytten, hvis ikke må han oppsøke fagfolk for å få mer informasjon om hva som er galt.

Mandag kjøpte Jannicke seg nye mengdetreningssko som hun feiret med å løpe vår mest brukte 10 km løype i nabolaget. Etter en vakthelg på jobben er det ekstra deilig å ta seg en sen kveldstur for å få koblet av litt – også trenger hun jo å logge en god del kilometer på beina frem mot Romeriksåsen på langs som begynner å nærme seg med stormskritt.

Hoka Clifton 8. Bra førsteinntrykk, men trenger nok noen flere kilometer i skoene før de er skikkelig løpt inn.
Det er herlig å løpe en rolig kveldstur i slik solnedgang! 🥰
Vi ser ofte dyr i dette området. Denne gangen var det en grevling som ikke var spesielt sosial.
Mistberget i solnedgang blir aldri feil.

Tirsdagen (også kjent som 17.mai for folk flest) ble Jannicke med svigerfar Olav på stolpejakt på Dragsjøkartet ved Årnes. Ole har fortsatt veldig vondt i foten og fulgte kun med de på livetrack. #stalker 😅

På denne turen fikk Jannicke også testet ut vårt splitter nye GoPro kamera litt. Vi gleder oss masse til å utforske kameraet mer nå som vi har en del fine turer foran oss allerede om et par uker, så det skal nok bli flittig brukt fremover. Turen i seg selv ble (inkludert en bomtur på et par km) ca. 12 km på grusveier og stier i flott natur. Det finnes helt klart verre måter å bruke en fridag på.

Svigerfar og svigerdatter på tur. 🥰
Det er mye flott natur i dette området.
Ja, vi ELSKER dette landet! Vi er av så utrolig mange grunner heldige som lever i dette landet.
Det er ikke alltid det er gode signaler å få på stolpejakt, men vi gir ikke opp av den grunn. 🤣
Vi har ønsket oss et slikt GoPro kamera en stund, og nå skulle det endelig bli testet for første gang.
Første test av kameraet. Skal bli gøy å få testet det skikkelig fremover. Også skal det sies at YouTube reduserer bildekvaliteten noe voldsomt, men filen var for stor til å laste rett opp på bloggen denne gangen.
Etter turen dro vi til Ole’s foreldre (Else og Olav) for å spise grillmat og kaker. 😋🤤
Denne bunaden er en Oslo-bunad fra tidlig 50-tallet. Den tilhørte opprinnelig Ole’s bestemor, men nå er det Jannicke som har arvet den.
Jannicke har ønsket seg bunad siden barndommen, og nå kan hun endelig bruke denne.
Etter maten ble det hele 3 kaker til 4 personer. 😱
Jannicke snekret sammen denne kaka på 5 minutter. Pavlova ferdigbunn med salt karamellkrem og smash. Nydelig!
Og i besteforeldres sanne ånd må selvsagt også barnebarna få litt snop på 17.mai.
Utsikten fra Else og Olav sin leilighet. Det er ikke trist å bo her.
Denne artige skapningen ligner veldig på Bajas nå som han er litt langhåret.

Den kommende uken hadde vi egentlig planlagt litt felles langturer, men foten til Ole trenger fortsatt hvile. Jannicke skal uansett sørge for å få logget en god del kilometer i beina, og har allerede planlagt en del felles turer med Olav. Vi håper begge at Ole sin fot tåler å bli med til helgen igjen (eller aller helst enda tidligere). Fredag kveld blir det i alle fall bransjetreff på Jessheim for oss begge. Vi jobber i samme bransje, så da er det naturlig at vi begge (eller ingen) stiller opp. Lørdag skal vi ut og shoppe gifteringer, eller i det minste se på utvalget dersom ingen stikker seg ut for oss. Med så lite utenomaktiviteter planlagt den nærmeste uken bør det bli plenty tid for en og annen treningstur. 🏃‍♀️🏃‍♂️

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *