Ole har i mange år drømt om å kunne fullføre et ultraløp, og neste sommer er målet satt. Nå skal han for første gang stille opp på et Ultraløp. Hvorfor akkurat ultraløp? Det er noe som trigger oss begge med tanken på at noe kan være så langt og tungt at det å fullføre i seg selv er en utfordring. Løper man f.eks. en 5 km (som vi gjorde tidligere i år) handler det i (for?) stor grad bare om hvilken tid man kom seg rundt løypa på. Ultraløp gir en helt annen setting, hvor man rett og slett tar det litt med ro og må planlegge litt mer nøye hva man har i sekken, næringsinntak, osv. Vi jobber begge med logistikk, og det lukter litt at vi er glade i å kunne planlegge fremover – i dette tilfellet hvordan et langt løp bør/kan utarte seg. Stemningen på slike løp er noe helt annet enn i andre løp og idretter vi har vært innom, og i dette miljøet tar man virkelig vare på de rundt seg. God stemning og støtte hele veien, uansett hvor sliten man blir. Her ønsker man at sidemannen man kanskje aldri har møtt før skal klare å gjennomføre løpet. Det er selvfølgelig mange som har egne tidsmål når de fullfører ultraløp også, men vårt inntrykk er at mange er imponert over at man i det hele tatt har fullført noe slikt og at tiden blir mindre viktig. Sånn tenker i alle fall vi. Ole’s far, Olav, har vært aktiv i miljøet i mange år, og det er her Ole har fått inspirasjon til å stille opp på disse brutale løpene. Det første ultraløpet han skal delta i heter “Romeriksåsen på langs”, og er 50 km på stier med innslag av grusveier. Det er Olav som arrangerer løpet, og han har selv planer om å delta nå som Ole (og kanskje Jannicke) skal være med. Dette skal være et utmerket ultraløp å starte med, og det er helt spesifikt dette løpet vi begge trener frem mot, selv om vi senere har flere hårete mål som venter. Her er link til selve løpet.

Ole og Olav har allerede løpt igjennom hele løypa, fordelt på 3 turer. De to siste tredjedelene har også Jannicke vært med på. Det er utrolig flott og variert terreng, så her går man ikke lei scenarioet med det første. Det er ca. 900 høydemeter og en makstid på 12 timer, noe som ikke er avskrekkende med tanke på distansen. Tiden vi jogget og gikk gjennom i tre etapper tilsvarer en helt ok tid på ca. 8 timer. Til sommeren er vi nok i bedre form, men samtidig skal vi løpe alle tre etappene i ett jafs, så håpet er å ende på ca. denne tiden til slutt allikevel. Men man vet aldri hvordan været er, eller hvordan løpet utarter seg, så hovedmålet er og vil alltid være – å fullføre.

Her er vi i lett jogg ca. 5 km ut i del 2 av 3 av traséen til Romeriksåsen på Langs.
Og her er en selfie av trioen ved ett av de mange flotte vannene vi løper langs. Slike minner kan man ikke betale for, og disse turene med Olav kommer vi til å huske så lenge vi lever.

Jannicke vurderer også å bli med på selve konkurransen, men tør ikke skrive noe i stein ennå da hun fortsatt har litt problemer med hoftene sine på lange turer. Hun har FAI og begynnende artrose i hoftene som vi skrev om i et tidligere innlegg, men det hjelper å trene seg opp sakte men sikkert. Tidligere har vår lengste (og hittil eneste) konkurranse i voksen alder vært 5 km, så for at kroppene skal tåle en tur på 50 km fordelt på stier og grusveier må vi trene opp kroppene til å tåle en slik belastning over tid. Hver uke trener vi 3-4 ganger målrettet for akkurat denne konkurransen, som vi forklarer i korte trekk nedenfor:

Vi har en syklus på 3 uker, hvor 2 uker er “hard uke” og 1 uke er “lett uke”. Hard uke er som nedenfor. Lett uke er nøyaktig samme opplegget, men med halve tiden på rolig turene. Én av intervalløktene kjører vi på mølle før styrketrening på treningssenteret, mens den andre intervalløkten gjerne blir motbakkeintervall. Og skal vi av én eller annen grunn kutte ut en treningsøkt en uke, er det den korteste rolig turen som forsvinner.

Økt 1: Rolig løp i +/- 60 minutter. 

Økt 2: Intervaller i 30-60 minutter. Her har vi en mengde intervaller vi bytter på å gjøre.

Økt 3: Hurtig løp (f.eks. 3 km i konkurransefart) eller intervaller i 30-60 minutter.

Økt 4: Rolig løp i +/- 120 minutter. Her trener vi også på å få i oss næring med tanke på ultraløp, selv om vi ikke egentlig trenger det på så “korte” turer som dette.

Formålet med intervallene er å bygge opp teknikk, styrke og hurtighet, mens formålet med rolig turene er å bygge opp evnen til å holde ut lenge med gjentakende bevegelser, samt restituere etter intervall øktene. Ikke overdriv innsatsen på rolig øktene!!! Vi er veldig forsiktige med å øke treningsmengden uke for uke, da det er fort gjort å dra på seg skader hvis man blir for ivrig i starten. Det er tross alt ikke så veldig lenge siden vi startet helt på scratch med 12-ukers programmet til Löplabbet som vi også skrev om for noen dager siden. Hver uke øker vi med maks 10% av den totale mengden. Så hvis man løper totalt 10 km en uke, kan man uken etter løpe maks (10 x 1,1 =) 11 km. Neste uke der igjen kan man løpe maks (11 x 1,1) = 12,1 km. Og slik fortsetter det til vi har nådd distansen vi ønsker å ligge på ukentlig. Akkurat hvor langt dét er vet vi ikke ennå, så det vil tiden vise. Vi øker heller ikke 10% hver eneste uke, men tar det litt som det kommer. Hjelper ikke å stresse med noe her.

Ole tar seg en hvil halvveis på første tredjedel av Romeriksåsen på Langs løypa.
Det er ikke bare full gass på et ultraløp. Vi trener på å ta det «rolig nok» til å holde ut i 50 km.
Det er mye fint å se på underveis.

For halvannen uke siden var vi innom Bislett Stadion for å se på arrangementet til Olav – Bislett 24 timer. Se mer om det her. Der løper de ganske enkelt så langt de orker i løpet av 24 timer på innendørsbanen på Bislett. Det høres grusomt ut, men etter å ha vært der og sett det fantastiske opplegget tror vi det blir bra. Man løper jo bare så langt man orker – her er det ingen krav om å løpe f.eks. minst 300 km for å fullføre. Det er masse publikum, underholdning, mat, snop og drikke som motiverer til å fortsette videre hver eneste runde. Her er det heller ingen krise om vi må stå av pga. smerter eller lignende. Derfor har vi begge bestemt oss for å stille opp her også, uavhengig av om begge eller bare Ole deltar på Romeriksåsen på Langs noen mnd’er tidligere.

Vi gleder oss så mye til dette første store prosjektet at det nå bare er å komme seg over dørstokken, og ut på intervall trening. 🏃

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *