En av de tingene som har motivert oss mest for å komme oss over dørstokken de siste årene har vært toppturer. For det aller meste har vi gått toppturer i området rundt hytta, som vi har skrevet litt om tidligere – men vi har helt siden vi startet vår nye livsstil hatt et litt mer hårete mål: KILIMANJARO. Idéen ble sådd da en tidligere kollega av Ole snakket om at han hadde lyst til å prøve seg på den høyeste toppen i Afrika, og Ole som nettopp hadde begynt på sin nye livsstil ble trigget. Det gikk i videoer, Google og all mulig annen research i lang tid, og fortsatt er vi innom og titter på dette prosjektet fra tid til annen. Da vi først begynte å snakke om dette var det ikke mange som tok oss seriøst, men det er kanskje ikke så rart siden vi fortsatt var svært overvektige og utrente. Men dette HAR vært ett av hovedmålene som har motivert oss hele veien. Hvor mange kan egentlig skryte av å ha kastet en snøball i Afrika? ⛄

Hvis alt går som planlagt blir bryllupsreisen (sommer/høst 2023) lagt til Tanzania hvor det blir litt over en uke opp og ned Kilimanjaro, én uke på safari og til slutt en uke med sol og strand (ubestemt hvor denne siste uka på stranda blir foreløpig). Men inntil da ønsker vi å bestige en rekke topper i Norge, siden vi tross alt bor i det vakre landet vi gjør.

Vi skal på safari etter å ha prøvd oss på Kilimanjaro (5895 moh). Dette er verdens høyeste frittstående fjell, og utsikten fra toppen mot soloppgangen sies å være helt magisk.

Da vi hadde besøkt alle toppene over 1000 moh rundt hytta i fjor sommer, bestemte vi oss for å ta én siste topptur som skulle være litt spenstigere enn de andre toppene vi hadde vært på. Etter å ha undersøkt litt fant vi ut at Bitihorn både var innenfor rekkevidde for å ta en dagstur fra hytta, samt overkommelig nå som vi hadde kommet i litt bedre form. Link til Bitihorn på ut.no finner du her. Toppturen gikk over all forventning, og åpnet øynene våre for at vi fremover også skulle klare flere fjellturer i Jotunheimen – og for øvrig ellers i landet. Toppturene rant litt ut i sanden i 2021 siden vi fant ut at vi skulle prioritere å bli bedre joggere og etter hvert løpere, men vi rakk i det minste å ta et par runder på 4-toppers turen ved hytta som du finner link til her, samt en topptur opp på Gaustatoppen. Den turen gikk mye lettere enn vi hadde turt å håpe på, og har gitt oss troen på større prosjekter. For et par måneder siden fant vi ut om Fjellkartet.no, som kort fortalt er en oversikt over 35 av de flotteste toppene vi har i Norge. Når man har besteget en av de skraper man den toppen på oversikten som på et flax-lodd. Siden vi allerede har vært på Gaustatoppen har vi “bare” 34 topper igjen for å fullføre hele saken. 😅 Vi synes det er kjekt med en slik oversikt for å kunne motivere oss til å ta enkelte topper vi nok normalt sett ikke ville visst om, eller som rett og slett kan pushe oss til å ta noen av de litt tøffere turene.

Ole er glad i å gjøre research før vi tar på oss store prosjekter som dette, og selv om vi ikke har skaffet oss selve kartet ennå (ønsker oss til jul) har vi gjort litt forarbeid. Nedenfor ser dere en oversikt Ole har begynt å lage over alle toppene, hvor de befinner seg, og hvor tøffe turer det trolig blir hvis vi skal stole blindt på Google. Noen av disse toppene krever “ekte” fjellklatring med guide og det hele, så det blir mest sannsynlig til at vi drøyer akkurat de toppene enda en sesong eller to. Vi har begge litt høydeskrekk og har ingen erfaring med klatring fra tidligere.

Gaustatoppen er markert i grønt siden vi har vært på den toppen. Jannicke har tidligere også vært på Preikestolen, men vi ønsker å ta alle toppene sammen i dette prosjektet. Enkelte topper har vi allerede hentet inn ganske mye informasjon om utover det dere ser her.

Litt avhengig av hvor mye tid vi klarer å skrape sammen til de forskjellige områdene, ønsker vi der det er mulig å bestige flere av toppene på en helg eller i løpet av en ferie. Spesielt i Jotunheimen står toppene tett, så her kan vi rekke flere av toppene på én ferieuke med godt vær (har til og med sett oss ut et overnattingssted med Hobbit-hytter 🤩). Vi er ikke bekymret for noen av motbakkene, men enkelte av toppene har noen klatrepartier vi gruer oss litt til.

Her er noen av Hobbit-hyttene vi ønsker å overnatte på når vi allikevel skal oppholde oss ved Jotunheimen en periode.

Hvis dere har noen tips om hvilke topper på listen vi burde starte med som kanskje er litt enklere enn de andre må dere veldig gjerne kommentere nedenfor. Enklere i form av at de lar seg bestige uten klatreutstyr først og fremst. Vi har til å begynne med sett for oss å klatre Besseggen, Galdhøpiggen (vi har ikke bestemt oss for om vi tar ruten rundt eller over isbreen ennå), Preikestolen, Urdalsknuten, Rondslottet, Kjeragbolten og en del av de andre toppene i områdene rundt disse hvis været er bra. Vi ser også at noen av toppene på listen har områder med isbre, og vi er veldig usikre på om dette er områder vi trygt kan krysse selv, eller om det kreves erfaren guide på akkurat disse turene. Enkelte av disse turene egner seg trolig også best på vinteren. Uansett skal dette bli en utfordring vi kan kose oss med i alle fall noen år, i mellom løpeprosjektene. Vi gleder oss masse til å sette i gang så fort snøen smelter! 🗻

Du vil kanskje også like...

9 kommentarer

 1. Ingvill Merete Stedøy

  Rondeslottet (og rundt der er det flere topper med utgangspunkt i Rondvassbu), Snota og Snøhetta er alle greie å gå.

  1. Takk for gode tips. 🤩 Vi har sett en del videoer på YouTube, og lest oss opp litt på nett. Det blir definitivt en tur innom Rondane i løpet av året. Rondeslottet og Snøhetta var allerede på lista, men Snota skal vi få tittet litt nærmere på.

 2. Mariann Wavik Auvi

  Hei Jannicke,
  Jeg er imponert over hva dere har fått til av livstilsendringer. Det står det stor respekt av og veldig gøy å lese. God investering i økt helse gevinst 🙂
  Mitt turtips til dere er et flott turmål/ en topptur dere kan ta som dagstur fra hytta. Søk på kart og finn Slettefjell og parker ved Mugnesetra. Derfra starter stien til Mugnetind som gir en fantastisk utsikt. Dette er ikke langt fra fra Beitostølen. God tur og lykke til. Hilsen Mariann

  1. Hei Mariann, og tusen takk for hyggelig tilbakemelding. 😊 Vi skal absolutt sjekke ut Mugnetinden. Ser veldig flott ut på bilder også!

 3. […] I tillegg har vi også satt igang planleggingen av en del fjell som skal bestiges. Les mer om vårt fjellprosjekt […]

 4. […] noe mer, men vi tror dette skal bli utfordring nok med tanke på at vi også har store planer med toppturer neste […]

 5. […] til vestlandet for å begynne vårt prosjekt med fjelltopper i Norge, som du kan lese mer om her. Det var stor usikkerhet på om det ble noe annet enn en ren byferie i Stavanger på oss siden Ole […]

 6. […] begynt vår 3 ukers sommerferie, og den starter vi med å bestige 4 flere fjelltopper på våre skrapekart. Denne uken og begynnelsen av neste uke går med på å til dels være på hytta sammen med Ole’s […]

 7. […] vi brukte som base for flere fjellturer vi har på vårt skrapekart (les mer om fjellprosjektene her). I ferien har vi besteget Besseggen, Galdhøpiggen, Kyrkja og Glittertinden, samt tatt flere lange […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *