Etter mange fjellturer sommeren og høsten 2020, fikk jeg en smell i hofta under familieturen til Venabygsdsfjellet i høstferien. Etter den første dagen med fjellturer, fikk jeg så vondt i den ene hofta at jeg nesten ikke klarte å løfte beinet. Jeg måtta ta smertestillende og tøye godt, og nesten pinet meg igjennom de neste dagene med turer hvor jeg lånte gåstavene til søstra til Ole.
Mer om turen til Venabygdsfjellet her.

Det første jeg gjorde da vi kom hjem fra høstferien, var å bestille time hos legen. En stund etter fikk jeg MR som viste slitasje i hoftene, og en diagnose som heter FAI – Femoroacetabulær impingement. Altså en inneklemming av hofteleddet. 

“Hvis man har inneklemming i hofteleddet, har man på lengre sikt økt risiko for å utvikle andre lidelser i hoften, slik som labrumskade, bruskdegenerasjon og artrose”. – Jeg har også fått begynnende artrose i begge hofter. 

Det sies at dette ligger også litt på bakgrunn av genetikk, og det ligger mye leddplager og hofteproblemer i familien. Jeg har dessuten vært relativt aktiv, spesielt på turer og fjellturer med ganske mange ekstra kilo på kroppen, hvilket har belastet leddene mine betydelig. 

Å begynne fra scratch

På grunn av smertene, måtte jeg kutte ut all trening og aktivitet. Jeg klarte ikke lenger å gå noe særlig.

Jeg startet umiddelbart med fysioterapi en gang i uken der jeg fikk effektiv behandling med strømførende nåler som stimulerte musklene i og rundt hofteleddet. I tillegg fikk jeg et treningsopplegg spesielt tilpasset mine utfordringer. 

Med øvelser og behandling fra fysioterapauten, ble jeg litt og litt bedre og begynte så smått å trene litt styrketrening i kjelleren. Vi hadde fått overta svigerfar Olav sin gamle spinningsykkel og hadde selv gått til innkjøp av treningsmatte. Til jul fikk jeg også mine egne gåstaver, og kunne begynne å gå korte turer med staver. 

Sakte men sikkert fikk jeg trent opp musklene i og rundt hoftene, samt også resten av kroppen og smertene ble mindre og mindre fremtredende. I april startet vi joggeprosjektet vårt; Löplabbets 12-ukers program for nygebynnere, og hoftene var i grei stand til å starte med å øke treningen. Det kommer mer info om 12-ukers programmet i et blogginnlegg snart.

Det ble mange timer med øvelser i kjelleren før hoftene begynte å bli bedre.
På gåtur med de nye gåstavene.

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *